Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε για την παρουσία της στον χώρο της εκπαίδευσης η Microsoft επέδειξε το πρώτο της... "μόνο laptop", μία συσκευή δηλαδή που δεν είναι υβριδικό tablet/laptop όπως όλα τα Surface μέχρι σήμερα, αλλά "παραδοσιακού" σχεδιασμού φορητός υπολογιστής. Ο τίτλος της δεν είναι ακριβώς θρίαμβος της πρωτοτυπίας - Surface Laptop - και είχε λεπτομερώς διαρρεύσει πολλές ώρες πριν από την εκδήλωση, δεν παύει ωστόσο να είναι ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα δείγματα του είδους για την χρονιά που διανύουμε. Φυσικά, φέροντας την υπογραφή της Microsoft, έχει και... ουκ ολίγα θέματα.
Πρώτα, τα θετικά: είναι ένας πολύ όμορφα σχεδιασμένος φορητός υπολογιστής, καθώς κρατά το καλαίσθητο γενικό design των Surface αλλά είναι λεπτότερος κι ελαφρύτερος. Από τα Surface διατηρεί και δύο ακόμη σημαντικά στοιχεία: την οθόνη αναλογιών 4:3 (σε υψηλή για την διαγώνιό της των 13.5 ιντσών ανάλυση) και το πολύ καλό πληκτρολόγιο. Η επιφάνεια όπου αυτό φιλοξενείται, μάλιστα, είναι εξ αρχής καλυμμένη με το έξοχο υλικό που ονομάζεται Alcantara, του οποίου η αίσθηση θυμίζει ύφασμα suede (και η Microsoft είχε προσφέρει σε ξεχωριστά πληκτρολόγια πέρυσι). Στα θετικά τόσο η μεγάλη αυτονομία που υπόσχεται ο αμερικανικός κολοσσός για τα Surface Laptop, η οποία ξεπερνά τις 14 ώρες χρήσης (φυσικά θα πρέπει ν' αποδειχθεί πρακτικά), όσο και τα τέσσερα προσεκτικά διαλεγμένα χρώματα Platinum, Burgundy, Cobalt Blue και Graphite Gold στα οποία θα διατεθεί (αν και όχι σε όλες τις διαμορφώσεις του).
Στα αρνητικά, ωστόσο, περιλαμβάνονται στοιχεία που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Ένα είναι η εξ ορισμού εγκατάσταση των Windows 10 S με ό,τι αυτό σημαίνει (αν και υπάρχει πάντοτε η επιλογή να μετατραπούν σε Windows 10 Pro επί πληρωμή). Ένα δεύτερο είναι η τιμή πώλησης: αυτή ξεκινά από τα $999 για το εισαγωγικό μοντέλο Surface Laptop και αγγίζει τα $2199 για το ισχυρότερο της σειράς - κόστη που δεν ανταποκρίνονται με τρόπο κολακευτικό στο υπάρχον επίπεδο αξίας/κόστους των laptop ως κατηγορίας, καθώς υπάρχουν στην αγορά ουκ ολίγα με υψηλότερη: είτε, δηλαδή, με χαμηλότερο κόστος στις ίδιες προδιαγραφές, είτε με καλύτερες στο ίδιο κόστος. Εδώ φυσικά οι Αμερικανοί θ' αντιπαραβάλλουν το design, την ποιότητα κατασκευής και την πολύ καλή οθόνη των Surface Laptop... και, ενδεχομένως, δεν θα έχουν άδικο.
Η Microsoft προφανώς ευελπιστεί να συγκριθούν τα Surface Laptop με τα MacBook και MacBook Pro, ώστε τα δικά της να δώσουν την εντύπωση περισσότερο προσιτών φορητών Η/Υ, όμως αυτή δεν είναι απαραίτητα μία σύγκριση που ενδιαφέρει και το κοινό στο οποίο υποτίθεται πως "στόχευε" εξ αρχής, αυτό των μαθητών ή φοιτητών δηλαδή. Φυσικά αυτό το κοινό μπορεί να ήταν μόνο η... αφορμή, όχι στην ουσία το κίνητρο. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο αμερικανικός κολοσσός κράτησε για τον εαυτό του την ανώτατη κατηγορία "εκπαιδευτικών laptop", καθώς τα Chromebooks (ως αντίλογος σε αυτά υποτίθεται πως διοργανώθηκε η όλη παρουσίαση) κοστίζουν... τέσσερις φορές λιγότερο. Άλλοι κατασκευαστές, όπως οι HP και Acer, ανέλαβαν να καλύψουν αυτήν την ζώνη τιμών - που η Google έχει μονοπωλήσει με τα Chromebooks - με δικούς τους φορητούς Η/Υ κόστους $199-$299 (και λειτουργικό Windows 10 S).
Όλα αυτά, φυσικά, συνεχίζουν να μην έχουν άμεση σχέση με... την ελληνική πραγματικότητα, στην οποία το περίφημο "ένα laptop ανά μαθητή" δεν συνέβη ποτέ (οι ελληνικές οικογένειες αναγκάστηκαν να επωμιστούν το βάρος της αγοράς του απαραίτητου Η/Υ για το σπίτι οι ίδιες) και η ηλεκτρονική διδασκαλία με κεντροποιημένο τρόπο ή έλεγχο είναι όνειρο θερινής νυκτός. Όμως ένα ποιοτικά κατασκευασμένο laptop από την Microsoft στην τιμή των €899-€999 δεν θα ήταν αδιάφορο για κάποιο ποσοστό του ευρύτερου καταναλωτικού κοινού της χώρας μας - ναι, ακόμη και με τους περιορισμούς των Windows 10 S - αν φυσικά η Microsoft είχε την οποιαδήποτε πρόθεση να έχει παρουσία στην ελληνική αγορά και να την υποστηρίξει με οποιονδήποτε τρόπο ουσιαστικό. Ο αμερικανικός κολοσσός όμως αποδεδειγμένα δεν ενδιαφέρεται για τίποτε από τα δύο, οπότε το Surface Laptop θα είναι διαθέσιμο από τις 15 Ιουνίου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά όχι στην Ελλάδα. Έκπληξη, καμία.