Σε πολλά από τα πράγματα που συμβαίνουν στην αγορά της τεχνολογίας υπάρχει το... "είναι και το φαίνεσθαι", με την έννοια της εικόνας που μία εταιρεία θέλει να προβάλλει και μίας εντελώς διαφορετικής εικόνας που είναι πιθανό να ισχύει: η δεύτερη διακρίνεται μέσα από πράξεις, όχι καλοδιαλεγμένα λόγια σε δελτία Τύπου. H Microsoft έχει την συζητήσιμη τιμή ν' αναδεικνύει αυτήν την διαφορά περισσότερο γλαφυρά από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη πολυεθνική αυτόν τον καιρό, μέσα από τον τρόπο που διαχειρίζεται την προώθηση των Windows 10: σε επίπεδο PR τα σκιαγραφεί ως μεγάλη επιτυχία, ενώ σε επίπεδο πρακτικό ο απροκάλυπτος τρόπος με τον οποίο προσπαθεί ουσιαστικά να επιβάλλει την αναβάθμιση εκατομμυρίων PC προδίδει, αν μη τί άλλο, ανησυχία ή και αγωνία για την πορεία τους.
Απόδειξη μόνο πρόσφατη των παραπάνω - γιατί κρούσματα όλο και μεγαλύτερου θράσους είχαμε πολλά τους τελευταίους 9 μήνες - η επιλογή των Αμερικανών να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το παράθυρο υπενθύμισης αναβάθμισης σε Windows 10 στα PC που βασίζονται σε Windows 7/8.1. Πριν από μία εβδομάδα περίπου άρχισαν να εμφανίζονται στο Web αναφορές από χρήστες τέτοιων PC που ανακάλυψαν πως... οι Η/Υ τους "σε νεκρό χρόνο" είχαν αναβαθμιστεί χωρίς την συγκατάθεσή τους, επειδή η Microsoft είχε αλλάξει την συμπεριφορά" του συμβόλου "Χ" στην πάνω δεξιά γωνία του παραθύρου αυτού. Αντί αυτό να "κλείνει" το εν λόγω παράθυρο, όπως φυσιολογικά περιμένει κανείς (ο μόνος τρόπος μέχρι πρόσφατα να αποφύγει ο χρήστης μία "επιτόπου" ή "προγραμματισμένη" αναβάθμιση), η Microsoft το είχε ορίσει ως... επιβεβαίωση αναβάθμισης (!!!), με αποτέλεσμα το εκάστοτε PC να ξεκινήσει την λήψη των σχετικών αρχείων από το Internet.
Η επιλογή αυτή προκάλεσε νέα κατακραυγή των μεθόδων της Microsoft, όπως ήταν φυσικό, η οποία δύο εικοσιτετράωρα μετά έκανε νέα αλλαγή στην όλη διαδικασία. Επιλέγοντας το "Χ" και πάλι η διαδικασία δεν σταματούσε επιτόπου, αλλά εμφάνιζε ένα νέο παράθυρο το οποίο προσέφερε στον χρήστη την επιλογή επιβεβαίωσης της ακύρωσης αναβάθμισης ή του προγραμματισμού της για κάποια άλλη μελλοντική στιγμή. Ε, όπως δείχνουν τα πράγματα η Microsoft έκανε ήδη ακόμη μία αλλαγή, καθώς αν ο χρήστης επιλέξει πως θέλει να κάνει την αναβάθμιση σε κάποια προκαθορισμένη στιγμή που θα ορίσει ο ίδιος, ο σχετικός μηχανισμός τού ζητά να ορίσει τη στιγμή αυτή (χωρίς επιλογή ακύρωσης πλέον) και, από τη στιγμή που θα οριστεί η στιγμή αυτή, εξαφανίζεται και οποιαδήποτε άλλη επιλογή. Αν, κοινώς, ο χρήστης για κάποιο λόγο αλλάξει γνώμη και δεν θέλει εν τέλει να κάνει την αναβάθμιση, τότε... "ας πρόσεχε", αφού αυτή δεν μπορεί να εμποδιστεί με κανέναν τρόπο πλέον!
Όλα αυτά είναι εξοργιστικά, τραγελαφικά, λυπηρά και αχρείαστα: ειλικρινά θεωρούμε πως η Microsoft δεν θα έπρεπε να φτάσει σε αυτό το σημείο επιθετικής προώθησης των Windows 10. Είναι το καλύτερο λειτουργικό σύστημα που έχει προσφέρει μέχρι σήμερα, ναι, αλλά υπάρχει ένα ποσοστό κατόχων παλαιότερων PC που, για τους δικούς τους λόγους, εννοεί να μην μεταβεί σε αυτό. Δεν καταλαβαίνουμε για ποιό λόγο δεν μπορεί ο αμερικανικός κολοσσός να σεβαστεί τους συγκεκριμένους χρήστες και αυτήν τους την επιθυμία - εκτός, φυσικά, αν έχει συνειδητοποιήσει πως ο περίφημος στόχος του 1 δισεκατομμυρίου "συσκευών με Windows 10" μέσα σε δύο χρόνια δεν είναι εφικτός (τα Windows Mobile 10 ή το Xbox One δεν φαίνονται ικανά να συνεισφέρουν σε ουσιαστικό βαθμό) και ωθείται έτσι σε τέτοιες επιλογές.
Σε κάθε περίπτωση..." τα ψέματα τελειώνουν" πια, και χρονικά μιλώντας, καθώς ο αμερικανικός κολοσσός έχει εκφράσει την πρόθεσή του να μην προσφέρει στους χρήστες Windows 7/8.1 την δυνατότητα αναβάθμισης σε Windows 10 πέρα από τις 29 Ιουλίου. Την ημέρα εκείνη συμπληρώνεται ένα έτος από την ημέρα διάθεσης του λειτουργικού συστήματος των Αμερικανών και τότε αναμένεται επίσης η επετειακή ενημέρωση που θα προσθέσει πλήθος χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων σε αυτό. Θα φανεί τόσο... αδιάλλακτη στις προθεσμίες της η Microsoft, όταν ολοφάνερα δεν έχει κανέναν δισταγμό να κάνει "άλλα κι άλλα" για να πιέσει εκατομμύρια χρήστες Η/Υ να μεταβούν στα Windows 10; Όπως πάντοτε, θα δείξει.