Υπάρχουν μερίδια ευθύνης που μπορούν... παντού να μοιραστούν, όμως εν τέλει το μεγαλύτερο το φέρει η εκάστοτε πολυεθνική: στη συγκεκριμένη περίπτωση η Apple, η οποία πραγματοποίησε μία συνέντευξη Τύπου πολύ κοντά στον ορισμό του κλισέ. Σχεδόν κάθε τί που αναφέρθηκε είχε διαρρεύσει τους περασμένους μήνες στο Web (και η Apple είναι συνυπεύθυνη γι' αυτό), κάθε τί παρουσιάστηκε με περισσότερο ενθουσιασμό απ' όσο του αναλογούσε (και η Apple κάνει πάντοτε αυτό το συγκεκριμένο φάουλ), κάθε τί "πουλήθηκε" με εκείνον τον τραγελαφικά μελοδραματικό γκράντε τρόπο που έχει πια κουράσει (και η Apple συνεχίζει να θεωρεί αποτελεσματικό). Αποτέλεσμα: περίπου μία ώρα και μισή ανιαρής καταμέτρησης όσων ήδη ξέραμε, την οποία δεν μπόρεσε να "σώσει" ούτε η αποκάλυψη του Apple Music, ούτε η ανακοίνωση του watchOS 2.
Σε κάθε περίπτωση, για την... ιστορία: οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να προσφέρουν φέτος το φθινόπωρο (ακριβώς όπως τα τελευταία 4 χρόνια) καινούργια έκδοση του λειτουργικού τους OS-X για υπολογιστές Mac, την υπ' αριθμόν 10.11 ή El Capitan. Όπως είχε ήδη διαρρεύσει, η έκδοση αυτή δεν έχει να επιδείξει καμία καινοτομία ή σημαντική αλλαγή, εστιάζοντας αντιθέτως στην αύξηση των επιδόσεων, την διόρθωση προβλημάτων και την βελτίωση της διαχείρισης τόσο του γραφικού της περιβάλλοντος, όσο και των δεδομένων που φιλοξενεί ο εκάστοτε Mac. Μερικές από τις προεγκατεστημένες εφαρμογές έχουν εμπλουτιστεί, η αναζήτηση στοιχείων έχει γίνει εξυπνότερη και περισσότερο ευέλικτη... όμως πρόκειται ολοφάνερα για την λιγότερο συναρπαστική αναβάθμιση του OS-X τα τελευταία χρόνια και οι Αμερικανοί δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να το κρύψουν.
Όπως επίσης μάς έχει συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια, η Apple σκοπεύει να διαθέσει το φθινόπωρο και νέα έκδοση του λειτουργικού και για τις φορητές της συσκευές, του iOS 9. Ακριβώς όπως και στην περίπτωση του OS-X 10.11, η έμφαση έχει δοθεί στην βελτίωση λειτουργιών "στα σημεία" (όπως στην ακρίβεια των Apple Maps), στην αντιμετώπιση πολλών θεμάτων για τα οποία η Apple έχει δεχθεί έντονη κριτική (όπως ο αποθηκευτικός χώρος που χρειάζονται οι αναβαθμίσεις του iOS) και στην γενικότερη αύξηση των επιδόσεων του iOS σε νέες και παλαιότερες συσκευές. Η τελευταία, πάντως, είναι σαφώς ευπρόσδεκτη, ειδικά σε συνδυασμό με την υπόσχεση της Apple για σημαντική αύξηση της αυτονομίας των συσκευών της μέσα από ειδικές ρουτίνες διαχείρισης ενέργειας.
Στην περίπτωση τόσο του ενός όσο και του άλλου λειτουργικού συστήματος, πάντως, ήταν ολοφάνερη φέτος η διάθεση της Apple να αντιγράψει - απροκάλυπτα και συχνά χωρίς καμία διάθεση καν για "ένα βήμα παραπάνω - χαρακτηριστικά και δυνατότητες από τα Windows και το Android. Η παράθεση δύο εφαρμογών δίπλα-δίπλα στα iPad (Split View), η απευθείας αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα σύγχρονα υποσυστήματα γραφικών για επιτάχυνση συγκεκριμένων λειτουργιών (Metal), η "ευφυία" της Siri στην πρόβλεψη αναζητήσεων, η καθοδήγηση διαδρομών με μέσα μαζικής μεταφοράς και ένα σωρό άλλα "νέα χαρακτηριστικά" των OS-X και iOS είναι κυριολεκτικά... copy/paste αντεγραμμένα από τα Windows 8/10 και το Android 4.x/5.x. Ακόμη και ενδιαφέρουσες νέες λειτουργίες που δεν είναι... "εμπνευσμένες" από ανταγωνιστικά λειτουργικά, είναι ξεκάθαρα "δανεισμένες" στην ολότητά τους από τρίτες υπηρεσίες και apps, όπως η εφαρμογή News που προβάλλει το περιεχόμενο Web sites σε μορφή περιοδικού α λα Flipboard (εντελώς α λα Flipboard όμως).
Σε κάθε περίπτωση, αν οι υποσχέσεις της Apple περί αύξησης των επιδόσεων του iOS 9 ακόμη και σε iPhone/iPad... τετραετίας εκπληρωθούν, σε συνδυασμό με την επίλυση προβλημάτων και την ισχυρότερη ασφάλεια θα καταστήσουν τη σχετική αναβάθμιση σημαντική για τους κατόχους των συσκευών αυτών. Το ίδιο ισχύει και για το OS-X 10.11, έστω και σε μικρότερο βαθμό. Από τη στιγμή που και τα δύο θα διατεθούν - το Σεπτέμβριο - εντελώς δωρεάν στην πελατειακή βάση της Apple, βέβαια, μεγάλο... περιθώριο για "γκρίνια" δεν υπάρχει. Δεν μπορούμε να μην αισθανόμαστε ωστόσο πως η Apple για κάποιο λόγο δείχνει να "κατέβασε ταχύτητα" στον τομέα του software φέτος και να περιμένει, πρακτικά, από τους προγραμματιστές apps να ωθήσουν "στο επόμενο επίπεδο" τη λειτουργικότητα των συσκευών της με την υποδομή που δημιούγησε πέρυσι και βελτίωσε φέτος (τα πολυάριθμα και ποικίλλα Kits). Θα αποδειχθεί σωστή στην προσέγγισή της αυτή; Και, το κυριότερο, θα "αποζημιώσει" το κοινό της με την παρουσίαση συναρπαστικού hardware, αφού στο software παραμένει εν πολλοίς στάσιμη; Όπως πάντα, ίδωμεν!