Android 5.0: οι πρώτες εντυπώσεις

Εικοσιτέσσερις ώρες με τo νέο λειτουργικό της Google: η γνώμη μας, οι προοπτικές του

Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι, για τα εκατοντάδες εκατομμύρια καταναλωτές που απαρτίζουν την κοινότητα του ευρύτερα χρησιμοποιούμενου λειτουργικού σε φορητές συσκευές σήμερα, του Android, η διάθεση της έκδοσης 5.0 είναι το σημαντικότερο γεγονός του 2014. Όπως δείχνουν μέχρι στιγμής τα πράγματα, βέβαια, ένα ποσοστό μόνο από αυτά τα εκατομμύρια χρηστών θα απολαύσουν όσα έχει να προσφέρει η νέα αυτή έκδοση... και το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς δεν ξέρει πότε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί καταναλωτές έχουν προτιμήσει τα προηγούμενα χρόνια να αγοράσουν μία συσκευή Nexus, ένα smartphone ή tablet δηλαδή που η Google σχεδίασε και υλοποίησε σε συνεργασία με κάποιον κατασκευαστή ώστε να επιδείξει την εκάστοτε πιο πρόσφατη "απείραχτη" έκδοση του Android: τα Nexus είναι οι πρώτες συσκευές που δέχονται την αναβάθμιση από προηγούμενη έκδοσή του, στη νέα.


Η Google ανακοίνωσε επίσημα τη διάθεση του Android 5.0 "Lollipop" στις υπάρχουσες συσκευές Nexus - όχι δηλαδή στο καινούργιο Nexus 6 ή στο Nexus 9 - αργά χθες το βράδυ. Το νέο Android μπορούν να αξιοποιήσουν τα Nexus 4, Nexus 5, Nexus 7 Wi-Fi (τόσο η έκδοση του 2012 όσο και του 2013) και Nexus 10. Διαθέτοντας ένα Nexus 7 Wi-Fi του 2013 προσβλέπαμε εδώ και καιρό στην αναβάθμιση σε "Lollipop" και την αξιολόγηση του νέου λειτουργικού της Google. H διαδικασία ωστόσο της "διανομής" των αναβαθμίσεων απευθείας στις συσκευές μέσω Internet (over-the-air) μπορεί να χρειαστεί ημέρες ή και... εβδομάδες ενίοτε για να "φτάσει" σε όλες τις χώρες - γι' αυτό καταφύγαμε στον πλέον "άμεσο" τρόπο του "format" της συσκευής και εγκατάστασης του Android 5.0 από τα επίσημα αρχεία του λειτουργικού της (flash factory image), που επίσης διέθεσε χθες. Οι εντυπώσεις μας, λοιπόν, από το νέο Android σε "φρέσκο" πλέον tablet, ακολουθούν.



To ριζικά ανασχεδιασμένο λειτουργικό της Google "κερδίζει τις εντυπώσεις" από νωρίς. Η εγκατάστασή του στο Nexus 7 2013 - βασισμένο σε hardware δύο ετών πλέον, ας μην ξεχνάμε - είναι γρήγορη κι απροβλημάτιστη, η εκκίνησή του ταχύτερη από αυτήν της έκδοσης 4.4 και η ανάκτηση/ενημέρωση των apps που έχει συνδέσει ο χρήστης με το account του σχεδόν αυτοματοποιημένη. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τί έχει προγραμματίσει εκ νέου η Google "κάτω από την επιφάνεια" της έκδοσης 5.0, όμως το εισαγωγικό Nexus 7 δίνει την εντύπωση... εντελώς νέου tablet με το "Lollipop" μέσα στα πρώτα λεπτά χρήσης. Όλα ενεργοποιούνται και κινούνται με ταχύτητα ευδιάκριτα μεγαλύτερη, υπάρχει μία άνεση στη μετάβαση από το ένα app στο άλλο πρωτόγνωρη, τα ίδια τα apps δείχνουν ν' ανταποκρίνονται περισσότερο "πρόθυμα". Φανταζόμαστε πως το νέο Android θα λειτουργεί ακόμη ταχύτερα όχι μόνο στα δύο νέα Nexus, αλλά και στα κορυφαία φετινά μοντέλα άλλων κατασκευαστών, όπως τα LG G3 και HTC One M8.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ