PS4: αναβάθμιση λειτουργικού, σημαντική

Στην έκδοση υπ' αριθμόν 4.50 με νέες λειτουργίες και δυνατότητες

H Sony συνεχίζει να εξελίσσει τα οικιακά της συστήματα με ρυθμό σταθερό, προσθέτοντας χαρακτηριστικά στα PS4/PS4 Pro που εμπλουτίζουν την χρηστικότητά τους. Σε αντίθεση με την έκδοση 4.00 του Σεπτεμβρίου - η οποία είχε ως κύριο σκοπό να επιταχύνει το γραφικό περιβάλλον χειρισμού των PS4 και να διευκολύνει την εκτέλεση συνηθισμένων εντολών και εργασιών - η νέα, υπ' αριθμόν 4.50 εστιάζει στην προσθήκη νέων λειτουργιών και δυνατοτήτων.

Με διαφορά σημαντικότερη εξ αυτών θα πρέπει να θεωρηθεί η δυνατότητα χρήσης και εξωτερικών σκληρών δίσκων πλέον για επέκταση του αποθηκευτικού χώρου των PS4. Υπάρχουν κάποια προαπαιτούμενα - ο εξωτερικός δίσκος θα πρέπει να είναι συνδεσμολογίας USB 3.0 για να είναι επαρκώς γρήγορος και μεγέθους τουλάχιστον 250 GB - όμως υποστηρίζονται χωρητικότητες έως και 8TB, είναι εφικτή η εγκατάσταση games και apps για εκτέλεση απευθείας από εκεί, ενώ πανεύκολη έχει καταστήσει η Sony και την μεταφορά υπαρχόντων games από τον εσωτερικό σκληρό δίσκο του εκάστοτε PS4, στον εξωτερικό. Συνεχίζουμε να θεωρούμε την αρχική προσέγγιση του PS4 - με τον αναβαθμίσιμο εσωτερικό σκληρό δίσκο - περισσότερο κομψή και συμμαζεμένη, όμως η αλήθεια είναι πως την υποστήριξη εξωτερικού σκληρού δίσκου την ζητούσε μεγάλο ποσοστό των κατόχων του συστήματος της Sony (και παραμένει περισσότερο ευέλικτη στις επιλογές που προσφέρει), οπότε είναι βέβαιο πως θα αποδειχθεί σαφώς δημοφιλής η νέα αυτή δυνατότητα.

Δύο άλλα καινούργια στοιχεία που αξίζουν αναφοράς είναι το Boost Mode για τα μοντέλα PS4 Pro και η δυνατότητα ορισμού διαφορετικών backgrounds για το γραφικό περιβάλλον τους. Το δεύτερο δεν χρειάζεται... ιδιαίτερη εξήγηση, φυσικά, καθώς είναι επίσης από τις δυνατότητες που ζητούσαν εξ αρχής οι κάτοχοι του συστήματος της Sony, η ιδιαιτερότητά της όμως εντοπίζεται στο γεγονός ότι αντλεί εικόνες μόνο από την γκαλερί των screenshots (!) του PS4, πράγμα που σημαίνει πως αν θέλει να εισάγει κανείς δική του φωτογραφία από κάπου αλλού, δεν μπορεί (και ο Media Player δεν επιτρέπει την λήψη screenshots). Όσον αφορά στο Boost Mode, αυτό αναλαμβάνει να αποσπάσει υψηλότερες επιδόσεις από το PS4 Pro σε games του PS4 που δεν έχουν προηγουμένως βελτιστοποιηθεί γι' αυτό. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις τα ποσοστά επιτυχίας του Boost Mode ποικίλλουν σημαντικά από τίτλο σε τίτλο, όμως είναι σαφέστατα μία λειτουργία που θα μπορούσε να ισχυροποιήσει την απόκτηση ενός Pro ως επιχείρημα.

Άλλα νέα στοιχεία που φέρνει στο προσκήνιο η έκδοση 4.50 του λειτουργικού συστήματος των PS4/Ps4 Pro σχετίζονται με την λειτουργία του PlayStation VR, την επικοινωνία μεταξύ των μελών του PlayStation Network και κάποια πράγματα ακόμη. Έχοντας εγκαταστήσει το νέο λειτουργικό τόσο σε PS4 Pro όσο και στο αρχικό μοντέλο PS4 δεν παρατηρήσαμε κανένα απολύτως πρόβλημα και καμία καθυστέρηση σε καμία από τις υπόλοιπες υπάρχουσες λειτουργίες. Η αναβάθμιση είναι διαθέσιμη για όλους είτε απευθείας μέσω του PSN είτε σε μορφή αρχείου για εγκατάσταση χωρίς σύνδεση στο Internet, από αυτήν την σελίδα. Και... εν αναμονή της έκδοσης 5.0, και όσων θα έλθει, κάποια στιγμή αργότερα μέσα στη χρονιά. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ