Όχι πια Nintendo NX, επίσημα Nintendo Switch

Η ιστορική ιαπωνική εταιρεία αποκαλύπτει το επόμενό της σύστημα ηλεκτρονικής διασκέδασης

Σε προσεκτικά διαλεγμένο χρόνο - επιβεβαιώνοντας ωστόσο πρακτικά όλες τις σχετικές φήμες που... κάνουν τον γύρο του Web εδώ και μήνες - η Nintendo αποκάλυψε την μορφή, την βασική ιδέα και την λειτουργικότητα του πολυσυζητημένου επόμενου συστήματός της ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας που ήταν μέχρι σήμερα γνωστό με το κωδικό όνομα "ΝΧ". Το όνομά του, επισήμως πλέον, είναι Nintendo Switch και χαρακτηρίζει εύστοχα το κύριο ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα: την δυνατότητά του να προσφέρει games τόσο συνδεδεμένο στην τηλεόραση του σαλονιού, όσο και αυτόνομα "εκεί έξω", ως φορητό σύστημα ψηφιακής διασκέδασης.

Το video της παρουσίασης, όπως το δημοσίευσε στο κανάλι της στο YouTube η Nintendo, περιγράφει σενάρια χρήσης όπως αυτά που έχει σκιαγραφήσει ένας αριθμός από μέσα ενημέρωσης σχολιάζοντας την (σωστή όπως αποδεικνύεται) φημολογία γύρω από ένα υβριδικό σύστημα. Η κεντρική του μονάδα είναι πρακτικά ένα tablet το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί σε ειδική βάση: αυτή προσφέρει την διασύνδεση με τηλεοράσεις (υποθέτουμε αναλαμβάνει και την φόρτιση της συσκευής) και σε αυτήν του τη μορφή το Nintendo Switch ενθαρρύνει τον χειρισμό των video games με τον Pro Controller, χειριστήριο που ακολουθεί τις γενικές γραμμές όψης και λειτουργίας πολλών joypad της αγοράς.

Στην φορητή του μορφή - που σε μέγεθος δεν φαίνεται να είναι και μικρή ακριβώς - το Nintendo NX φέρει δεξιά και αριστερά του αποσπώμενα (!) λιλιπούτεια χειριστήρια που ο ιαπωνικός κολοσσός ονομάζει Joy-Con. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ένα παίκτη όπως γίνεται σήμερα σε φορητά συστήματα τύπου Nintendo DS ή Sony PS Vita, αλλά και το καθένα μόνο του από δύο διαφορετικούς παίκτες (στο video παρουσιάζεται και σενάριο χρήσης με τέσσερα τέτοια Joy-Con να χρησιμοποιούνται στο ίδιο Switch από ισάριθμους παίκτες). Μιλώντας για συμμετοχή πολλών παικτών, σε άλλο σημείο του ίδιου video επιδεικνύεται η δικτύωση δύο Switch μέσα στον ίδιο χώρο, ώστε να συμμετέχουν ταυτόχρονα ακόμη πιο πολλοί παίκτες.

Αν και λόγος για τεχνικά χαρακτηριστικά δεν γίνεται ούτε σε σχετικό δελτίο Τύπου ούτε κατά τη διάρκεια του video της παρουσίασης, η nVidia επιβεβαιώνει πως το Nintendo Switch στηρίζεται σε αρχιτεκτονική δική της, το περίφημο chipset με το όνομα Tegra - δεν γνωρίζουμε ποιάς έκδοσης, αναφέρεται πως είναι ειδικά σχεδιασμένο για το σύστημα των Ιαπώνων - που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε άλλες φορητές συσκευές. Σημαντικό στοιχείο που επιβεβαιώνεται, ωστόσο, από το σχετικό video: το Switch χρησιμοποιεί ειδικές κάρτες μνήμης για την διανομή των games του και πιθανότατα την αποθήκευση των δεδομένων που χρειάζονται, γεγονός που θα συνεισφέρει στην αυτονομία του όταν χρησιμοποιείται "εκεί έξω" αλλά θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό και τις πιθανότητες εκτεταμένης κυκλοφορίας κλεψίτυπων αντιγράφων τίτλων του.

H Nintendo έχει ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη άνω των 30 (!) εταιρειών παραγωγής games για το Switch, καθώς και την υποστήριξη σε λογισμικό υποδομής απαραίτητο για την ανάπτυξη των games αυτών από τις Epic, Criware, Unity, Havok κλπ. Στις μεγάλες εταιρείες παραγωγής που έχουν ήδη τίτλους για το Switch υπό ανάπτυξη περιλαμβάνονται οι Activision, Bethesda, Capcom, Codemasters, EA, Tecmo, Konami, Sega, Square-Enix, Take-Two, THQ, Ubisoft και Warner. Το Nintendo Switch θα κυκλοφορήσει σε όλον τον κόσμο τον Μάρτιο του 2017 - υπενθυμίζουμε δε πως την διανομή του στην Ελλάδα (όπως και την διανομή και υποστήριξη όλων των προϊόντων της Nintendo) έχει αναλάβει επισήμως εδώ και κάποιο καιρό η CD Media. Σε κάθε περίπτωση οι πρώτες μας σκέψεις για το Switch βρίσκονται σε αυτό το άρθρο και, μέχρις ότου δοθούν γι' αυτό στην δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία από την Nintendo, απλώς... υπομονή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ