Ξεκινά η υπηρεσία YouTube Gaming

Στόχος ο σκληρός συναγωνισμός με το δημοφιλές Twitch, διαφορετική όμως η συλλογιστική

Δεν... βιάστηκε ακριβώς η Google - σίγουρα όχι τόσο όσο μάς είχε κάνει όλους να νομίσουμε πως σκόπευε πέρυσι τέτοιο καιρό - αλλά τελικά έκανε διαθέσιμη χθες την υπηρεσία video που ειδικεύεται στη "μετάδοση" υλικού από video games, την YouTube Gaming, στο ευρύ κοινό. Η υπηρεσία αυτή δημιουργήθηκε ως ακριβής αντιπρόταση του αμερικανικού κολοσσού στο δημοφιλές Twitch, την υπηρεσία που ουσιαστικά δημιούργησε αυτήν την εξαιρετικά δυναμική κοινότητα παρακολούθησης παικτών να παίζουν και να σχολιάζουν video games σε πραγματικό χρόνο. Το Twitch η Google είχε αποπειραθεί να εξαγοράσει πέρυσι το καλοκαίρι, όμως δεν ολοκλήρωσε την κίνηση αυτή φοβούμενη κατηγορίες για μονοπωλιακές πρακτικές - πρόβλημα που ολοφάνερα δεν είχε η Amazon, η οποία εξαγόρασε το Twitch για 970 εκατομμύρια δολάρια στα τέλη του περασμένου Αυγούστου.

Με τη διάθεση του YouTube Gaming η Google ευελπιστεί να "χτίσει" γύρω από την υπηρεσία αυτή το ίδιο είδος της μεγάλης, πιστής κοινότητας που έχει αναπτύξει το Twitch, συν - φυσικά - όλο το κοινό που δεν θέλει απαραίτητα να παρακολουθήσει games να παίζονται από πασίγνωστους παίκτες σε πραγματικό χρόνο, αλλά υλικό video από τα games που το ενδιαφέρουν γενικότερα. Υπάρχει, με άλλα λόγια, μία σημαντική διαφορά στη συλλογιστική λειτουργίας των δύο υπηρεσιών, την οποία διακρίνει κανείς από την πρώτη στιγμή επίσκεψης στο YouTube Gaming: η δομή του είναι διαφορετική από αυτήν του "κλασικού" YouTube, ακριβώς για να διευκολύνει την ανεύρευση υλικού τόσο live, όσο και on-demand.

Η αναζήτηση στη νέα υπηρεσία της Google έχει προσαρμοστεί ώστε να εμφανίζει αποτελέσματα από games και όχι οποιοδήποτε άλλο υλικό, ενώ το δικό της σύστημα διαφήμισης εννοείται πως λειτουργεί στα δημοφιλέστερα "κανάλια" χρηστών ώστε να συγκεντρώνει έσοδα για τους ιδιοκτήτες τους (και φυσικά την ίδια). H Google προσφέρει εξ αρχής apps για πρόσβαση στο YouTube Gaming από συσκευές iOS και Android, ενώ προβάλλει ως πλεονεκτήματα της δικής της πρότασης τόσο την υψηλότερη ποιότητα εικόνας και ήχου των δικών της καναλιών έναντι των αντίστοιχων του Twitch, όσο και πρόσθετες λειτουργίες που η κορυφαία της υποδομή επιτρέπει (π.χ. την "επιστροφή", rewind, σε προηγούμενο χρονικό σημείο μιας "μετάδοσης" αν ο θεατής δεν την έχει προλάβει από την αρχή της).

Ξεκινώντας, το YouTube Gaming έχει φυσικά να επιδείξει μικρότερο κοινό απ' ότι το Twitch, ειδικά σε δημοφιλείς μεταδόσεις - π.χ. events, πρώτες επαφές με games κλπ. - και η αλήθεια είναι πως το κοινό του δεύτερου έχει αποδειχθεί αρκετά πιστό τα περασμένα χρόνια ώστε η... αλλαγή στρατοπέδου στην οποία ευελπιστεί η Google να μην δείχνει εύκολη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος, ωστόσο, για τον οποίο οι δύο υπηρεσίες δεν θα μπορούσαν να συνυπάρχουν (από τη στιγμή μάλιστα που και οι δύο προσφέρονται δωρεάν). Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως το "ειδικό βάρος" της Google θα φέρει σε βάθος χρόνου το YouTube Gaming σε πλεονεκτική θέση, αυτό ωστόσο απομένει ν' αποδειχθεί. Έως τότε η νέα υπηρεσία του αμερικανικού κολοσσού είναι η καλύτερη απόδειξη για την επιτυχία και τη σημασία του Twitch. Και... ποιός ξέρει; Αν το YouTube Gaming αποδειχθεί δημοφιλές, ενδέχεται να είναι μόνο το πρώτο βήμα, ένα πολύ καλό πείραμα, για τη δημιουργία εκ μέρους της Google και άλλων "θεματικών YouTube" μελλοντικά. Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ