Ε3 2015: Διαθέσιμος ο Media Player του PS4

Δωρεάν σε όλους τους κατόχους του συστήματος της Sony, με περιθώρια βελτίωσης

Αν και δεν αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου της Sony, κάθε Ε3 είναι και μία καλή ευκαιρία για την εμφάνιση νέων λειτουργιών και δυνατοτήτων του PlayStation4 - και αυτή τη φορά η ιαπωνική εταιρεία φρόντισε να επεκτείνει μία διάσταση του συστήματός της ομολογουμένως παραμελημένη, στρατηγικά και σκόπιμα, από την αρχή της πορείας του: αυτήν του προφίλ του ως συσκευή αναπαραγωγής αρχείων multimedia κάθε λογής. Με κάποιες παρελθούσες αναβαθμίσεις του PS4 μπορούσε κανείς να ακούσει μουσική... έμμεσα, όμως η Sony προσφέρει πλέον ειδικό app που αναλαμβάνει χρέη media player. Αυτό εννοείται πως διατίθεται δωρεάν μέσα από το PlayStation Store και οι δυνατότητές του δείχνουν, για την ώρα τουλάχιστον, επαρκείς.

Το media player app του PS4 μπορεί να αναπαράγει αρχεία που βρίσκονται αποθηκευμένα τόσο σε USB stick συνδεδεμένο σε μία από τις θύρες του, όσο και σε αποθηκευτικά μέσα που βρίσκονται στο ίδιο τοπικό οικιακό δίκτυο όπου το σύστημα της Sony υπάγεται. Υποστηρίζονται αρχεία video κωδικοποιημένα κατά H.264 ή MPEG4 - φορμά MKV, AVI, MP4 και MPEG2 TS - αρχεία μουσικής κωδικοποιημένα κατά MP3 ή ACC, καθώς και αρχεία εικόνας JPEG, PNG και BMP. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές βρισκόμασταν στο Los Angeles και... μακριά από το PS4 μας, οπότε δεν μπορούμε να δοκιμάσουμε πρακτικά το νέο app και να εξερευνήσουμε τους περιορισμούς του ή το επίπεδο ποιότητας με το οποίο κάνει την αναπαραγωγή αυτού του οπτικοακουστικού υλικού. Υποσχόμαστε, φυσικά, να το πράξουμε αναλυτικά επιστρέφοντας στην Αθήνα.

Ακόμη και με μία "διαγώνια ματιά", πάντως, ο media player του PS4 δείχνει να στερείται κάποιων χαρακτηριστικών που θεωρούνται αυτονόητα ακόμη και στις φθηνότερες συσκευές αυτής της κατηγορίας. Δεν φαίνεται να υποστηρίζει, για την ώρα, εξωτερικούς υποτίτλους για τα αρχεία video, δεν υποστηρίζει ήχο DTS (μόνο Dolby Digital) και βέβαια δεν υποστηρίζει αρχεία ήχου υψηλής ανάλυσης (π.χ. FLAC). Επίσης τα αρχεία multimedia που αναπαράγει το PS4 τα αντλεί απευθείας από τα αποθηκευτικά μέσα που αναφέραμε, αλλά δεν προσφέρει τη δυνατότητα αποθήκευσής τους και στον εσωτερικό σκληρό του δίσκο, ώστε να είναι διαθέσιμα οποιαδήποτε στιγμή. Θεωρούμε, πάντως, ότι από τη στιγμή που έγινε η αρχή και η Sony προσέφερε αυτό το media player app, οι πιθανότητες να το αναβαθμίζει σταδιακά ώστε αυτό να γίνεται ισχυρότερο και περισσότερο ευέλικτο αυξάνονται επίσης (αρκεί να υπάρχει και η σχετική θέληση βέβαια). Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ