PS4: διαθέσιμη η αναβάθμιση λογισμικού 2.50

Με σημαντικές νέες λειτουργίες και επιλογές, παράλληλα αναβαθμίσεις στο PS app και το PS Vita

Όπως είχε διαρρεύσει εδώ και κάποιες μέρες, η Sony διέθεσε πριν από λίγες ώρες την έκδοση 2.50 του λειτουργικού συστήματος του PlayStation4 - την κωδικά ονομαζόμενη "Yukimura". Δεν είμαστε ακριβώς βέβαιοι πώς να εκλάβουμε το γεγονός ότι και οι αναβαθμίσεις λογισμικού στα συστήματα ηλεκτρονικής διασκέδασης πρέπει να είναι... επώνυμες, πλέον, όμως τη συγκεκριμένη η αλήθεια είναι πως την περίμεναν με αυξημένο ενδιαφέρον όλοι πρακτικά οι κάτοχοι PS4 για έναν απλό λόγο: είναι η αναβάθμιση που προσφέρει επιτέλους την επιλογή Suspend/Resume. Πρόκειται για τη λειτουργία που επιτρέπει στους παίκτες να "παγώσουν" το νέο οικιακό PlayStation σε κατάσταση αναμονής κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε σχεδόν video game κυκλοφορεί γι' αυτό και να επιστρέψουν αργότερα σε αυτό ακριβώς στο ίδιο σημείο. Για όλους εμάς που αναγκαζόμαστε να σταματάμε για οποιοδήποτε λόγο το παιχνίδι στο PS4 ξαφνικά, η επιλογή αυτή είναι... σωτήρια σχεδόν από πλευράς εξοικονόμησης χρόνου (και αποθεμάτων υπομονής).

H αναβάθμιση υπ' αριθμόν 2.50 για το PS4 φέρνει στο προσκήνιο, πάντως, κι άλλες ενδιαφέρουσες προσθήκες. Διαθέσιμη είναι, για παράδειγμα, η επιλογή δημιουργίας πλήρους αντιγράφου ασφαλείας του σκληρού δίσκου του συστήματος της Sony, συμπεριλαμβανομένων και των games και apps που έχει εγκαταστήσει ο χρήστης (μέχρι πρότινος ήταν υποχρεωμένος να τα διαμεταφέρει από το Internet εκ νέου). Σαφώς περισσότερες και χρησιμότερες είναι επίσης οι επιλογές ανεύρεσης φίλων στο PlayStation Network και διαχείρισής τους. Οι λειτουργίες Remote Play και Share Play μπορούν να ρυθμιστούν πλέον ώστε να αποδίδουν (και) 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο - με την προϋπόθεση πως το είδος της ασύρματης σύνδεσης μεταξύ των συσκευών το επιτρέπει φυσικά - ενώ σημαντικά βελτιωμένη είναι και η διαχείριση των Trophies. Στην δημοσίευση video στο Internet, δε, υπάρχει πλέον η επιλογή και της υπηρεσίας Dailymotion πέρα από την καθιερωμένη του YouTube.

Σημαντικότατες για ένα μικρό, αλλά πάντοτε άξιο λόγου ποσοστό των κατόχων PS4 είναι οι ρυθμίσεις που επιτρέπουν σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες να χειρίζονται ευκολότερα το σύστημα της Sony: προσφέρονται, ανάμεσα στα άλλα, δυνατότητες ορισμού μεγαλύτερων γραμματοσειρών, μεγέθυνσης εικόνων, αύξηση της αντίθεσης στο γραφικό περιβάλλον του PS4 καθώς και λειτουργία μετατροπής λέξεων πεφρασμένων φωνητικά, σε κείμενο. Η αναβάθμιση υπ' αριθμόν 2.50 του PlayStation4, άλλωστε, συμπίπτει με αντίστοιχες αναβαθμίσεις τόσο στο λειτουργικό σύστημα του PS Vita (έκδοση 3.50) όσο και στο PlayStation app της Sony για Android (έκδοση 2.50), ώστε οι σχετικές συσκευές να συνεργάζονται καλύτερα με τα αναβαθμισμένα πλέον PS4.

Με... αυτά και με κείνα, όπως λένε, η Sony έχει σχεδόν ολοκληρώσει το παζλ των λειτουργιών του PlayStation4 που σχετίζονται με το gaming - όπως τουλάχιστον τις είχε σκιαγραφήσει αυτές τόσο στην αποκάλυψή του τον Φεβρουάριο του 2013, όσο και στην Ε3 εκείνης της χρονιάς. Περιμένουμε, λοιπόν, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έκδοση υπ' αριθμόν 3.0: θα είναι αυτή που θα εμπλουτίσει τις λειτουργίες αναπαραγωγής αρχείων μουσικής και video, καθώς και αυτές της "δικτύωσης" του PS4 με πηγές τέτοιου περιεχομένου μέσω DLNA... ή έχει σκεφτεί η Sony νέες, διαφορετικές λειτουργίες σχετικές με τα games, οι οποίες θα τής προσφέρουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι αντίστοιχων του Xbox One; Όπως πάντα... θα δείξει - ελπίζουμε, βέβαια, νωρίτερα από τον... Ιούλιο ή τον Αύγουστο, ε;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ