E3 2014: Εντυπώσεις από το PlayStation TV

Media player, αναμεταδότης PS4 ή αυτόνομο σύστημα για games; Και τα τρία ταυτόχρονα!

Πόση διαφορά μπορούν να επιφέρουν 9 μήνες εξέλιξης και παρατήρησης σε ένα προϊόν τεχνολογίας; Απ' ότι αποδεικνύεται, μεγάλη διαφορά. Το προϊόν που πέρυσι το φθινόπωρο είχε αποκαλυφθεί ως PS Vita TV και στη συνέχεια κυκλοφορήσει αποκλειστικά στην ιαπωνική αγορά, πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε πως κυκλοφορεί σύντομα και στη Δύση με νέο όνομα, νέο περίβλημα και - το κυριότερο - με νέο ρόλο. Το PlayStation TV είναι η ίδια συσκευή με το PS Vita TV, μεν, αλλά σε μαύρο και όχι λευκό χρώμα, ανανεωμένο σε λειτουργικότητα με μία σειρά από firmware updates που έχουν στο μεσοδιάστημα διατεθεί γι' αυτό... και με φιλοδοξίες πια ευρύτερες από αυτές του ιαπωνικού μοντέλου. Η Sony είχε στον ειδικά διαμορφωμένο για δημοσιογράφους χώρο της στην Ε3 "στημένο" ένα PlayStation TV και ένα PS4, το καθένα με την τηλεόρασή του, προς επίδειξη. Το δοκιμάσαμε λοιπόν πρακτικά και οι εντυπώσεις μας ακολουθούν.

Οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital που έχουν δει φωτογραφίες του PS TV έχουν ήδη μία ιδέα του πόσο μικρό είναι σε μέγεθος, μα από κοντά... εκπλήσσει ακόμη κι αν είσαι ψυχολογικά προετοιμασμένος γι' αυτό! Είναι μικρότερο και λεπτότερο από ένα πακέτο τσιγάρα: ένα PS Vita χωρίς οθόνη και μοχλούς, ναι, αλλά και πάλι απίθανα συμπαγές. Οι θύρες διασύνδεσης κι επέκτασης... ίσα ίσα που χωράνε μαζί με την υποδοχή τροφοδοσίας και το πλήκτρο ενεργοποίησης στην ίδια πλευρά. Είναι, δε, αμελητέου βάρους. Τα παραπάνω προϊδεάζουν για ένα σύστημα διασκέδασης που ενθαρρύνει την μεταφορά του οπουδήποτε και - παρ' ότι η Sony ως σταθερό σε συγκεκριμένα σημεία του σπιτιού θα το προωθήσει - υποψιαζόμαστε πως ουκ ολίγοι κάτοχοί του δεν θα το αξιοποιούν με μία μόνο τηλεόραση.

Ο τρόπος με τον οποίο είχε "στήσει" η Sony στην Ε3 το PS TV υπογραμμίζει και τον κύριο ρόλο για τον οποίο το προορίζει. Στη μία τηλεόραση το PS4 είχε ενεργή μία από τις ομορφότερες και πλέον περίπλοκες πίστες του Infamous: Second Son... και στην άλλη μπορούσε να παίξει κανείς στο PS TV τον τίτλο του PS4 "κανονικά και με το νόμο", χωρίς καθυστερήσεις ή δυσάρεστες αλλοιώσεις στην ποιότητα των γραφικών. Αυτή τη λειτουργία του Remote Play την είχε αξιοποιήσει η Sony και σε μερικούς τίτλους του PS3 με το PS Vita, βέβαια, όμως στην περίπτωση του PS4 με το PS TV τα πράγματα είναι κατά πολύ ευκολότερα επειδή το πρώτο έχει ενσωματωμένο - σε επίπεδο hardware - τον κωδικοποιητή που συμπιέζει την εικόνα και τον ήχο των games σε πραγματικό χρόνο πριν τα "στείλει" στο δεύτερο. Το PS TV (όπως και το PS Vita) αποκωδικοποιεί αυτό το οπτικοακουστικό σήμα χωρίς ουσιαστικές απώλειες, εξ ου και η άνεση με την οποία παίζει κανείς στη δεύτερη τηλεόραση, σαν να είχε... άλλο ένα PS4 συνδεδεμένο εκεί!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ