Και από το πουθενά... PS Vita TV

Ιδιότυπο νέο οικιακό PlayStation, προς το παρόν για την Ιαπωνία

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Sony στο Τόκυο προκειμένου να αποκαλύψει το νέο ανασχεδιασμένο μοντέλο PS Vita και να επισημοποιήσει την ημερομηνία κυκλοφορίας του PS4 στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου (22/2/2014), είχαμε και μία... έκπληξη: ναι, μία αληθινή, απρόβλεπτη έκπληξη, όχι από αυτές διαρρέουν μήνες πριν και το μόνο απρόσμενο σχετικά με αυτές είναι ο χρόνος "επισημοποίησής" τους. Η Sony, ούτε λίγο ούτε πολύ, ανακοίνωσε στην ουσία ένα... πέμπτο σύστημα ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας στη γκάμα της, πέρα δηλαδή των PS3, PS4, PS Vita και PSP. Το όνομα αυτού: PS Vita TV!

Πρόκειται ουσιαστικά για τα υποσυστήματα του PS Vita, τοποθετημένα σε εξίσου μικρό, ειδικά σχεδιασμένο περίβλημα που θυμίζει συσκευή media player. Το PS Vita TV φέρει στο πίσω μέρος του θύρες HDMI, USB 2.0 και δικτύου Ethernet (ενσωματώνει και Wi-Fi), θύρα κάρτας μνήμης αποθήκευσης δεδομένων για PS Vita, καθώς και θύρα για τις κάρτες που περιέχουν τα εμπορικά games για Vita. Με αυτές μπορεί να συνδεθεί απευθείας σε τηλεόραση και να αξιοποιήσει τη μεγάλη πλειοψηφία των games για PS Vita, τα οποία θα παίζονται με ένα σύνηθες χειριστήριο DualShock3 του PS3. Η συσκευή ενσωματώνει επίσης 1 GB αποθηκευτικού χώρου (για τα αρχεία προόδου των παικτών στα games) και αποδίδει στερεοφωνικό ήχο μέσα από τη θύρα HDMI, απευθείας στα ηχεία της τηλεόρασης.

Το PS Vita TV έχει μεγάλο ενδιαφέρον ως προϊόν, για δύο λόγους. Πρώτον, θα είναι άκρως προσιτό: η "απλή" του έκδοση θα κοστίζει μόλις $99 και μία πληρέστερη (με κάρτα μνήμης των 8 GB και ταιριαστό χειριστήριο DualShock3) $149. Δεύτερον, μέσω της λειτουργίας Remote Play που η Sony έχει κατ' επανάληψη επιδείξει και σκοπεύει να προωθήσει δυναμικά, το PS Vita TV μπορεί να "λάβει" και να προβάλλει games του PlayStation4. Με άλλα λόγια, μπορεί π.χ. το PS4 να είναι συνδεδεμένο στην τηλεόραση του σαλονιού, εκεί να παρακολουθεί κάποιος άλλος τηλεοπτικό πρόγραμμα και σε ένα διπλανό δωμάτιο ο παίκτης να παίζει games του PS4, τα οποία προβάλλει στη δική του τηλεόραση.

Όπως εύκολα μπορεί να φανταστεί κάθε φίλος ή φίλη του Αθηνόραμα Digital που έχει ή έχει δει "σε δράση" τίτλους του PS Vita, δεν μπορούν όλα τα games του να παιχθούν "έτσι απλά" με χειριστήριο: εκείνα που αξιοποιούν σε μηχανισμούς του παιχνιδιού είτε την οθόνη αφής, είτε την πίσω επιφάνεια αφής, είτε τους αισθητήρες κίνησης κλπ. δεν θα είναι εφικτό να αναπαραχθούν "κανονικά" στο PS Vita TV. Πολλές δεκάδες άλλα, ωστόσο - για να είμαστε ειλικρινείς, τα περισσότερα - μπορούν... και αυτά είναι είτε ακριβώς το είδος των casual games που μπορούν να παιχθούν οικογενειακά στο σαλόνι, είτε το είδος των hardcore games που ούτως ή άλλως επιδιώκουν να "εξομοιώσουν" στο χειρισμό ένα DualShock3. Ένας αριθμός από games, άλλωστε, αναμένεται να δεχθεί αναβαθμίσεις λογισμικού ώστε να αποκτήσει συμβατότητα με το PS Vita TV. Η Sony έχει δημοσιεύσει σχετική λίστα επίσημα σε αυτή τη σελίδα και, ενώ απουσίες σημαντικές υπάρχουν, είναι ολοφάνερο πως πάρα πολλοί τίτλοι θα παίζονται χωρίς κανένα πρόβλημα στο PS Vita TV. Όπως και το PS Vita, άλλωστε, έτσι και το νέο μέλος της οικογένειας των PlayStation μπορεί να αξιοποιήσει έναν μεγάλο αριθμό από τίτλους του PSP και του PSone, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι για αγορά μέσα από το PlayStation Store.

Για την ώρα το ιδιόρρυθμο αυτό προϊόν της Sony δεν έχει επιβεβαιωθεί για κυκλοφορία σε άλλες αγορές πλην της ιαπωνικής - μάς είναι ωστόσο πολύ δύσκολο να φανταστούμε πως, αν έχει ικανοποιητική εμπορική επιτυχία σε αυτήν, δεν θα βρει το δρόμο του αργά ή γρήγορα και στην Αμερική ή/και την Ευρώπη. Εν αναμονή επιβεβαίωσης, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ