Θέλεις τον Jarvis του Iron Man στην τσέπη σου; Γίνεται!

Πώς το Honor 10 αξιοποιεί εξελιγμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για να... κάνει την ζωή σου ευκολότερη

Αν αγαπάς το σινεμά όσο όλοι μας, μόνο ξένη δεν σού είναι η έννοια της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ): την έχεις απολαύσει επί της οθόνης πολλές φορές με τη μορφή φανταστικού... βοηθού, συμμάχου, όπλου ή απειλής, ανάλογα με το φιλμ. Πότε είναι ο ειρωνικός Jarvis του Tony Stark/Iron Man, πότε το ψηφιακό αμόρε Samantha του κειμενογράφου στο Her, πότε η ψυχωτική Ava στο Ex Machina, πότε οι... γενικώς The Machines στο The Martix. Η τεχνητή νοημοσύνη πότε ακούγεται σαν μηχανή, πότε θαυμαστά σαν άνθρωπος, πότε φορά σώμα ρομπότ, πότε όχι, μα είναι πάντα αυτή η αόρατη ψηφιακή παρουσία που μπορεί να "σκεφτεί" και να πράξει μόνη της.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, ως ιδέα η τεχνητή νοημοσύνη είναι απλή: ένα υπολογιστικό σύστημα αρκετά "έξυπνο" ώστε να επεξεργάζεται δεδομένα, να παίρνει αποφάσεις και να ενεργεί στο πλαίσιο που του δόθηκε, χωρίς την δική σου βοήθεια. Τίποτε λιγότερο, τίποτε πολύ περισσότερο από αυτό. Φαντάζεσαι όμως να είχες έναν ψηφιακό βοηθό α λα Jarvis, στην τσέπη σου...; Κάτι τέτοιο κάποτε ήταν όντως θέμα ταινίας επιστημονικής φαντασίας - ενώ τώρα βρίσκεται στα καταστήματα και το προσφέρει το πλέον ενδιαφέρον κινητό των τελευταίων μηνών, το Honor 10!

Πράγματι: το Honor 10 είναι ένα από τα ελάχιστα smartphones της αγοράς - και το πλέον προσιτό από αυτά - που ενσωματώνει ειδικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (NPU). Αυτό σημαίνει πως η συσκευή μπορεί να "μαθαίνει" από την χρήση της και να προσφέρει λειτουργίες που ένα απλό κινητό, χωρίς δηλαδή τέτοιο σύστημα στη διάθεσή του, ποτέ δεν θα πάρει πρωτοβουλία ν' αναλάβει από μόνο του. Η Honor δεν έχει δώσει όνομα στον... Jarvis της, μεν, μα το σχετικό λογισμικό λειτουργεί χωρίς την βοήθεια του κατόχου ενός Honor 10 για να τού κάνει την ζωή ευκολότερη με διάφορους τρόπους. Να μερικοί!

Έναν τρόπο ίσως τον γνωρίζεις ήδη: το Honor 10 αξιοποιεί το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης του ώστε να διευκολύνει την λήψη φωτογραφιών με την κύρια ή δευτερεύουσα κάμερα. Ο "ψηφιακός βοηθός" της συσκευής ενεργοποιείται αμέσως μόλις "ανοίξει" το app της φωτογράφισης και "αναγνωρίζει" τα πάντα: συνθήκες φωτισμού, το γύρω περιβάλλον, αντικείμενα στην φωτογραφία, αποστάσεις κλπ. Έχοντας ήδη "εκπαιδευτεί" σε σημαντικό βαθμό από την Honor (και "μαθαίνοντας" συνεχώς όσο περνά ο καιρός), ο... φωτο-Jarvis αποφασίζει μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου ποιές είναι οι καλύτερες ρυθμίσεις για την κάθε λήψη και τις εφαρμόζει. Έτσι ο χρήστης του Honor 10 δεν χρειάζεται να ψάχνει ανάμεσα σε δεκάδες ρυθμίσεις και ν' αργεί ή να ταλαιπωρείται: ξέρει πως απλώς επιλέγοντας "λήψη", έχει την καλύτερη φωτογραφία "με τη μία"!

Αξιοποιώντας το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης του Honor 10 λειτουργεί, άλλωστε, και η ενεργοποίηση της συσκευής με αναγνώριση προσώπου. Ο μηχανισμός αυτός "σαρώνει" αρχικά σαν φωτογραφική κάμερα το πρόσωπο του κατόχου ενός Honor 10 ώστε να αποθηκεύσει τα σημαντικά στοιχεία στα χαρακτηριστικά του, όσο περνά ο καιρός ωστόσο γίνεται καλύτερος επειδή "αυτοεκπαιδεύεται" να αναγνωρίζει τον ίδιο χρήστη π.χ. σε κακό φωτισμό, με κλειστά μάτια, μαυρισμένο από τον ήλιο κλπ. Επειδή τα σχετικά δεδομένα είναι προσωπικά δεν μπορούν να αποθηκευθούν παρά μόνο στην ίδια την συσκευή (όχι δηλαδή να σταλούν π.χ. σε κάποιον server για ανάλυση ώστε να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα), οπότε το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης του Honor 10 αποδεικνύεται πολύτιμο εδώ.

Ένας τρίτος, "αόρατος" μα πολύ σημαντικός τρόπος με τον οποίο το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης του Honor 10 διευκολύνει την ζωή του χρήστη, είναι αυτός της έξυπνης βελτιστοποίησης της λειτουργίας της συσκευής - τόσο από την πρώτη μέρα, όσο και σε βάθος χρόνου. Ο σχετικός μηχανισμός έχει υλοποιηθεί έτσι ώστε να εξοικονομεί ενέργεια στις φάσεις της ημέρας που "παρατηρεί" πως η συσκευή είναι αδρανής, να περιορίζει ανενεργά apps για να απελευθερώνει μνήμη, να εκτελεί τα τακτικότερα χρησιμοποιούμενα apps ταχύτερα και διάφορα άλλα, τα οποία στο σύνολό τους καθιστούν την χρήση του Honor 10 αποδοτικότερη. Το πλέον ενδιαφέρον: ο ίδιος μηχανισμός φροντίζει έτσι ώστε να μην επιβραδύνεται η λειτουργία του κινητού αυτού μετά από κάποιο καιρό, όπως όντως συμβαίνει με τα περισσότερα κινητά που στηρίζονται σε Android.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως πολλές συναρπαστικές λειτουργίες που καθιστά εφικτές το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης του Honor 10... δεν τις έχουμε δει ακόμη! Αφού το λογισμικό του κινητού είναι απευθείας αναβαθμίσιμο μέσω Internet, είναι πολλές οι πιθανές χρήσεις του μηχανισμού ΑΙ που μπορούν να προστεθούν σε δεύτερο χρόνο: εκτέλεση εντολών σε φυσική γλώσσα (με ή χωρίς συνδυασμό παραμέτρων όπως η ώρα και η γεωγραφική θέση), αυτόματη μετάφραση γραπτού και προφορικού λόγου σε άλλες γλώσσες (υπάρχει ήδη τέτοιο app για το Honor 10), προσαρμογή της λειτουργίας πολλών apps βάσει των συνηθειών του χρήστη (μέσω προφίλ συνηθειών και προτιμήσεών του που έχει διαμορφωθεί με τον καιρό) και άλλα πολλά.

Ένα είναι το βέβαιο: η παρουσία συστήματος τεχνητής νοημοσύνης σε φορητές συσκευές είναι εξελικτικό βήμα από το οποίο... δεν υπάρχει επιστροφή. Όταν η χρήση της καθιερωθεί τα επόμενα χρόνια, ο περισσότερος κόσμος θ' αναρωτιέται πώς χρησιμοποιούσε άλλοτε "απλά" smartphones στα οποία έπρεπε... κάθε φορά και με λεπτομέρεια να εξηγεί τί θέλει ή χρειάζεται. Στον ορίζοντα βρίσκεται μια αληθινή επανάσταση για την κατηγορία των κινητών - και το Honor 10 είναι μία από τις ελάχιστες συσκευές που προσφέρει τέτοιες δυνατότητες, σήμερα. Με δεδομένο το πρωτότυπο design της, τις κορυφαίες φωτογραφικές της ικανότητες και τον υψηλό συντελεστή κόστους/αξίας της, πώς να μην είναι από τις πλέον αξιοπρόσεκτες προτάσεις στην αγορά αυτή τη στιγμή...; Ε, ναι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ