MWC 2018: Το... notch γίνεται από πρόβλημα, μόδα

Διαφορετικά: η ανοησία των υπολοίπων, δύναμη της Apple άνευ λόγου και αιτίας

Δεν βρίσκόμαστε συχνά, είναι η αλήθεια, στην περίεργη θέση της... άβολης και ταυτόχρονα δυσάρεστης έκπληξης καλύπτοντας την αγορά της τεχνολογίας - συνήθως η "έκπληξη" είναι είτε ευχάριστη, είτε μόνο δυσάρεστη, είτε, χμ, δεν είναι πρακτικά έκπληξη αλλά αναπόφευκτη εξέλιξη που απλώς συμβαίνει νωρίτερα. Τίποτε, ωστόσο, δεν μάς είχε προετοιμάσει για την πλέον τραγελαφική, αληθινή έκπληξη του Mobile World Congress 2018: μία εξέλιξη κυριολεκτικά "από το πουθενά" την οποία, αφού... ξεπεράσει κανείς (γιατί χρειάζονται μερικά λεπτά συνειδητοποίησης χωρίς καμία υπερβολή), αναγνωρίζει ως ενδεικτική μιας σειράς πραγμάτων στην αγορά της τεχνολογίας σήμερα.

Η εξέλιξη είναι αυτή: το πολυσυζητημένο notch, η "εγκοπή" που βρίσκεται στο πάνω μέρος της oθόνης του iPhone X στερώντας από αυτήν έναν μικρό χώρο λειτουργίας, ήταν από την ημέρα της κυκλοφορίας του και παραμένει το πλέον χαρακτηριστικό και αμφιλεγόμενο στοιχείο όλης της συσκευής. Ε, όχι ένας, όχι δύο αλλά τέσσερις (!) διαφορετικοί κατασκευαστές smartphones βασισμένων σε Android... αντιγράφουν χωρίς καμία διάθεση να το κρύψουν, αυτό ακριβώς το notch σε δικές τους προτάσεις!

Για να καταλάβει οποιοσδήποτε τον λόγο για τον οποίο η εξέλιξη αυτή είναι τραγελαφική, δεν έχει παρά να θυμηθεί πως η εγκοπή βρίσκεται εκεί... αναγκαστικά: κάτω από αυτήν φιλοξενείται το υποσύστημα του iPhone X που χρησιμοποιείται για την αναγνώριση προσώπου, το οποίο όμως τεχνικά δεν είναι εφικτό να λειτουργήσει αν βρίσκεται κάτω από την οθόνη. Ο κολοσσός του Cupertino δεν είχε, με άλλα λόγια, άλλη δυνατότητα να υλοποιήσει την λειτουργία FaceID παρά μόνο αν οι κάμερες του υποσυστήματος αυτού που "διαβάζουν το βάθος" ώστε να "χαρτογραφήσουν" το πορόσωπο του χρήστη, τοποθετούνταν ακριβώς κάτω από το προστατευτικό γυαλί της πρόσοψης του iPhone X.

Το πολυσυζητημένο notch δεν ήταν λοιπόν αισθητική επιλογή. Ήταν αναγκαιότητα. Και είμαστε κατά... 1000% βέβαιοι πως αν είχαν άλλη επιλογή, οι Jony Ive και Tim Cook θα προτιμούσαν προφανώς να έχει το iPhone X "καθαρή", όντως "όλη-μία-οθόνη" πρόσοψη, παρά "εγκοπή". Την οποία, σημειωτέον, κανείς δεν θεώρησε καλαίσθητη όταν την πρωτοείδε και οι απόψεις έκτοτε διίστανται ανάμεσα σε αυτούς που δεν αντέχουν να την βλέπουν και σε αυτούς που με τον καιρό την συνήθισαν και δεν τους ενοχλεί. Αλλά ως εκεί.

Μικρό fast forward μερικών μηνών και... στο πλαίσιο του Mobile World Congress 2018 τόσο η Asus με το νέο της Zenfone 5/5Z, όσο και η LG με πειραματικό G7 που επέδειξε διακριτικά, υιοθετούν στην οθόνη των κινητών τους "εγκοπή" παρόμοια ή πρακτικά ολόιδια με αυτή του iPhone X (!), παρά το γεγονός ότι τα smartphones τους δεν ενσωματώνουν το περίπλοκο υποσύστημα του FaceID. Την ίδια "εγκοπή" έχει και η οθόνη του OnePlus 6, όπως διέρρευσε με φωτογραφίες, την ίδια μέσα από άλλες διαρροές δείχνει πως θα φέρει και το επερχόμενο Huawei P20. Ακόμη και κινητά με Android για τα οποία δεν... είχαμε ξανακούσει ποτέ, όπως το UleFone T2 Pro, υιοθετούν το notch έστω κι αν δεν φέρουν οποιουδήποτε είδους αναγνώριση προσώπου - απλώς και μόνο ως στοιχείο design της πρόσοψης!

Πέρα από την ολοφάνερη ανοησία της "τυφλής αντιγραφής", ειδικά όταν δεν εξυπηρετεί και κάποιον λόγο ουσιαστικό, δεν κολακεύει σε καμία περίπτωση τους κατασκευαστές κινητών βασισμένων σε Android το να αναγνωρίζουν έμπρακτα πως το πρόσταγμα όσον αφορά στο design των σύγχρονων smartphones συνεχίζει να το έχει η Apple. Είναι κρίμα γιατί, πολύ απλά, δεν είναι αλήθεια: υπέροχα smartphones έχουμε δει τα τελευταία χρόνια από τις Samsung, HTC, Xiaomi και άλλους, τα οποία ούτε ένα στοιχείο σχεδιαστικό από τα σύγχρονα iPhone δεν δανείστηκαν, ήταν όμως τόσο όμορφα ή και ομορφότερα από εκείνα. Το να αντιγράφουν τώρα τόσες εταιρείες το πολυσυζητημένο notch - για το οποίο αρχικά είχε ακούσει "τα εκ αμάξης" η Apple από τους οπαδούς της του "καθαρού" design - είναι σίγουρο πως θα χάρισε... άφθονο γέλιο στα γραφεία του Cupertino. Αν μη τί άλλο.

Οι κατασκευαστές κινητών με Android έχουν από κοινού ένα σωρό πράγματα που η Apple αναγκάστηκε να αντιγράψει από αυτούς, για τα οποία θα έπρεπε να είναι υπερήφανοι. Αντ' αυτού, έχουμε τον διευθυντή marketing της Asus να δηλώνει για τα Zenfone 5/5Z "Κάποιοι θα πουν πως αντιγράφουμε την Apple, μα δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τί επιθυμούν οι χρήστες. Οφείλουμε ν' ακολουθούμε τις τάσεις όπως διαμορφώνονται". Αυτά, όμως, βρίσκονται στο μυαλό σου αγαπητέ: κανείς μας δεν ζήτησε ποτέ το notch και η αναγνώριση προσώπου δεν λειτουργεί τέλεια για κανέναν, ούτε καν για την Apple.

Η μόνη διαφορά ανάμεσα σε αυτήν και στους κατασκευαστές Android είναι πως και η πρώτη και οι δεύτεροι αντέγραψαν μεταξύ τους, αλλά η πρώτη αντέγραψε αυτά που έπρεπε και το έκανε δημιουργικά, ενσωματώνοντας τα στοιχεία αυτά στο δικό της design ομαλά. Οι δεύτεροι, μάς θλίβει να διαπιστώνουμε, αντέγραψαν "τυφλά" και συμπλεγματικά. Είναι η μόνη διαφορά αλλά είναι, δυστυχώς, ειδοποιός.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ