Smartphones: ανησυχητικά σημεία κάμψης παγκοσμίως

Περίοδο τέλματος ανάλογη αυτής των PC φοβούνται οι αναλυτές, δυστυχώς όχι άδικα

Η αγορά της τεχνολογίας ναι μεν κινείται γρήγορα και έχει... μεταπτώσεις απρόβλεπτες, όμως διέπεται και από ορισμένες τάσεις συγκεκριμένες, ακριβώς επειδή αυτές συνδέονται άμεσα με την ψυχολογία του καταναλωτικού κοινού - και ένα τέτοιο "έργο που έχουμε ξαναδεί" φαίνεται να εκτυλίσσεται αυτόν τον καιρό, αλλά με συνέπειες που δυστυχώς αυτή τη φορά δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς. Ο λόγος για την κατηγορία των smartphones, η οποία μετά από μία δεκαετία εκρηκτικής εξάπλωσης - διψήφιος αριθμός ανάπτυξης κάθε χρόνο - φαίνεται να εισέρχεται σε περίοδο κάμψης και "κόπωσης". Χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει άλλη κατηγορία ανάλογης δυναμικής για να πάρει την θέση της.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση της εταιρείας ερευνών Gartner, κατά την διάρκεια του τρέχοντος δωδεκαμήνου οι πωλήσεις smartphones θα σημειώσουν αύξηση της τάξης του 2%-2.2% μόλις, όταν σε άλλες χρονιές είχαν καταγραφεί ποσοστά της τάξης του 10%-15% ή και παραπάνω. Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν βάσιμη και λογική την πρόβλεψη καθώς προειδοποιητικά σημάδια όντως υπήρξαν τους τελευταίους μήνες και η εκτίμηση της Gartner δείχνει να αντικαθρεπτίζει την πραγματική εικόνα της παγκόσμιας αγοράς: μία εικόνα κορεσμού με τις προτάσεις της κατηγορίας και δισταγμού για την απόκτηση νεότερων smartphones, η οποία δεν παρατηρούνταν σε τόσο μεγάλο βαθμό τις περασμένες χρονιές.

Πράγματι, τα σύγχρονα κινητά φαίνεται να έφτασαν, τελικά, στο ίδιο σημείο όπου βρέθηκαν οι προσωπικοί υπολογιστές το 2007: ο κόσμος είχε αλλάξει πια δύο ή τρεις διαφορετικούς, η μεγάλη τους πλειοψηφία χρησιμοποιούνταν για τα ίδια (σχετικά απλά) πράγματα και, ως εκ τούτου, οι πιο πολλοί καταναλωτές δεν διέκριναν τον λόγο για τον οποίο θα έπρεπε να αγοράσουν νέο Η/Υ. Ο υπάρχων ήταν αυτό που λέμε "good enough", επαρκής για σχεδόν όλα όσα ήθελαν να κάνουν. Πάνω σε αυτήν την στασιμότητα, άλλωστε, στηρίχθηκαν (παρά τα αρχικά τους προβλήματα) τα smartphones και, στην συνέχεια, τα tablets προκειμένου να εξαπλωθούν: σχεδόν όλοι μας προτιμήσαμε να αγοράσουμε τέτοιες συσκευές και όχι προσωπικούς υπολογιστές, καθώς αυτές ήταν κάτι καινούργιο και περισσότερο ενδιαφέρον. Και οι Η/Υ απλώς παρέμειναν ως είχαν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ' όσο παλιότερα - εξ ου και το "κραχ" της αγοράς των PC την τελευταία δεκαετία άλλωστε.

Μικρό... fast forward όμως στο 2018 και το ίδιο πράγμα φαίνεται να ισχύει πια για τα smartphones: όλοι έχουμε την τελευταία δεκαετία "αλλάξει" το λιγότερο τρία κινητά (πολλοί πολλά περισσότερα), όλοι έχουμε καταλήξει να τα χρησιμοποιούμε κυρίως για 5-6 συγκεκριμένα πράγματα, όλοι βρίσκουμε όλο και δυσκολότερο να διακρίνουμε σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα μοντέλα κινητών της νέας χρονιάς και τα αντίστοιχα της προηγούμενης. Συν τοις άλλοις (α) τα αληθινά εξελιγμένα και ικανά smartphones έχουν γίνει πολύ ακριβά και (β) τα μέσου ή και μικρού κόστους μπορούν να κάνουν τα περισσότερα απ' όσα αληθινά χρειάζεται ο πιο πολύς κόσμος. Με τους κατασκευαστές να φέρουν επίσης μερίδιο ευθύνης - πολύ μικρές διαφορές ανάμεσα σε πάρα πολλά μοντέλα smartphones και απλώς εξελικτικές βελτιώσεις, τίποτε το αληθινά καινούργιο κι ενδιαφέρον εδώ και χρόνια - καμία απορία που το καταναλωτικό κοινό δεν τρέφει πια ενθουσιασμό για τα κινητά.

Το πρόβλημα είναι πως όταν τα PC βρέθηκαν το 2007 στην δυσμενή θέση της "κουρασμένης" κατηγορίας τεχνολογικών προϊόντων, τα smartphones και τα tablets έδωσαν στις πολυεθνικές της αγοράς αυτής μία νέα διέξοδο και κατεύθυνση. Δεν την ακολούθησαν όλοι οι κατασκευαστές το ίδιο γρήγορα ή επιτυχημένα, ήταν ωστόσο διαθέσιμη σε όλους γιατί το ενδιαφέρον του παγκόσμιου κοινού για αυτά τα προϊόντα ήταν πολύ μεγάλο για πολύ καιρό. Εν έτει 2018, ωστόσο, κανένας δημοσιογράφος ή αναλυτής δεν μπορεί να διακρίνει κάποια άλλη προϊοντική κατηγορία που θα μπορούσε να "δώσει χείρα βοηθείας" στην τεχνολογική αγορά με τον ίδιο τρόπο. Κάποιες πολλά υποσχόμενες όπως π.χ. των "έξυπνων ηχείων" δεν έχουν ούτε κατά διάνοια την δυναμική να υποκαταστήσουν την... "κατηγορία-σιγουράκι" των smartphones, ενώ καμία άλλη καινούργια με τέτοιες πιθανότητες δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Εξ ου και οι πρώτες ανήσυχες φωνές στην Wall Street.

Κανείς, πάντως, δεν μπορεί να πει πως η τεχνολογική αγορά στερείται... χιούμορ και δη ειρωνικού: η ίδια έκθεση της Gartner που εκφράζει σκεπτικισμό για την εμπορική πορεία των smartphones μεσοπρόθεσμα, προβλέπει πως οι πωλήσεις PC θα σημειώσουν φέτος μικρή ανάκαμψη της τάξης του 1.5%-2% (!), κυρίως λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος για τα ελαφρά/λεπτά και τα υβριδικά laptops. Έχει γούστο να ανακάλυψε ο κόσμος πως δεν γίνονται όλα με τα tablet και τα smartphones, τελικά!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ