Apple: νομικά προβλήματα, απολογία με ερωτηματικά

Λόγω της τεχνητής επιβράδυνσης των iPhone, η λύση που προτείνει συζητήσιμη

Θα πρέπει να μην έχει επισκεφθεί κανείς καθόλου το Web τις τελευταίες 10 ή 15 ημέρες για να μην έχει ακούσει κάτι για το... μίνι-σκάνδαλο που έχει προκύψει με την αποκάλυψη (και εν συνεχεία αποδοχή εκ μέρους της Apple) ότι ο αμερικανικός κολοσσός περιορίζει τεχνητά την ταχύτητα λειτουργίας των iPhone 6, 6S και 7 με αιτιολογικό την μειωμένη με τον καιρό απόδοση της μπαταρίας τους. Οι αναλύσεις, απόψεις και αντιδράσεις που έχουν προκύψει είναι, όπως... συνηθίζεται για ζήτημα σχετικό με την Apple, όλων των τύπων και χρωμάτων - όμως όλα δείχνουν πως ο γίγαντας του Cupertino έχει να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα σαφώς μεγαλύτερο απ' ότι υπολόγιζε, έστω κι αν η λύση που προτείνει είναι... χαρακτηριστική του DNA του. Κοινώς λύση που συμφέρει και πάλι τον ίδιο.

Ως απάντηση σε όσα τής προσάπτονται από τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό για το συγκεκριμένο θέμα η Apple εξέδωσε χθες ειδική ανακοίνωση γραμμένη στο γνωστό της "χειρουργικά αποστειρωμένο" στυλ όσον αφορά την ανάληψη ευθύνης που τήν βαραίνει. Έκανε, ωστόσο, αυτό που θα έπρεπε να είχε κάνει εξ αρχής: να εξηγήσει δηλαδή την πτώση απόδοσης των σύγχρονων μπαταριών, που ισχύει για όλους τους κατασκευαστές, και πώς ακριβώς η ίδια επέλεξε να την αντιμετωπίσει - όχι μόνο με την μείωση της ταχύτητας λειτουργίας του επεξεργαστή σε αυτές τις τρεις γενιές iPhone, αλλά και με άλλους τρόπους. O αμερικανικός κολοσσός, πάντως, καταλαβαίνει κανείς "από τα συμφραζόμενα" ότι συνεχίζει να θεωρεί την επιλογή του σωστή - είναι ενδεικτικό άλλωστε το γεγονός ότι δεν αναφέρεται πουθενά η πρόθεσή του να αλλάξει προσέγγιση με τρόπο ουσιαστικό.

Αυτό που προτίθεται να κάνει η Apple για να καθησυχάσει το κοινό της και να διαχειριστεί την όλη κατάσταση κινείται σε δύο άξονες. Πρώτον, η αμερικανική εταιρεία προτίθεται να αντικαταστήσει την μπαταρία οποιουδήποτε iPhone 6/6S/7 βρίσκεται εκτός εγγύησης, προς $29 αντί για $79 που κόστιζε μέχρι χθες. Από την μία η μεγάλη έκπτωση είναι καλοδεχούμενη, από την άλλη είναι τραγελαφικό το γεγονός ότι για να επιτρέψει την επιστροφή τόσων εκατομμυρίων συσκευών στις φυσιολογικές επιδόσεις τους, η Apple... ζητά λεφτά κι από πάνω. Δεύτερον, από το πρώτο τρίμηνο του 2018 θα προσθέσει με ενημέρωση λογισμικού κάποιες extra λειτουργίες πληροφοριακές στo iOS για αυτά τα iPhone, ώστε ο χρήστης τους να έχει σαφέστερη εικόνα για τις επιδόσεις και αντοχές της μπαταρίας που ενσωματώνουν.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν και κατά πόσο αυτή η ενημέρωση λογισμικού θα επιτρέπει επιλογή ανάμεσα σε μικρότερη αυτονομία/πλήρη ταχύτητα ή μεγαλύτερη αυτονομία/περιορισμένη ταχύτητα, όπως είχαμε προτείνει - και όπως θα ήταν, συνεχίζουμε να θεωρούμε, το σωστό έτσι ώστε κάθε κάτοχος αυτών των iPhone ξεχωριστά να διαλέγει πώς ακριβώς θέλει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το κινητό του μέχρις ότου αποφασίσει να το αλλάξει. Aν ο,τιδήποτε σκοπεύει να προσθέσει η Apple είναι ενημερωτικό και μόνο, ναι μεν διευκολύνει τα πράγματα στην διαχείριση μπαταρίας σε καθημερινό πλαίσιο μα δεν απαντά στις επικρίσεις όσων συνεχίζουν να θεωρούν (όχι αβάσιμα) πως ο αμερικανικός κολοσσός είναι τόσο... δικτατορικός στην επιβολή αυτών των πρακτικών επειδή κατά βάση θέλει να ωθεί τους χρήστες iPhone σε αναβάθμιση μοντέλου κάθε δύο χρόνια.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται, φυσικά, στο γεγονός ότι είναι πλέον αργά - με τον τρόπο που επέλεξε να το χειριστεί η Apple - για να "σπρώξει κάτω από το χαλάκι" το όλο ζήτημα. Πέρα από τις ομαδικές μηνύσεις που έχει ήδη δεχθεί σε ΗΠΑ και Ισραήλ, ο κολοσσός του Cupertino έχει να αντιμετωπίσει και την αντίστοιχη γαλλική από το σωματείο Halte à l’Obsolescence Programmée ("Στοπ στην προσχεδιασμένη... συνταξιοδότηση προϊόντων τεχνολογίας" σε ελεύθερη μετάφραση). Αυτή είναι σοβαρότερη επειδή έχει και συνταγματική κάλυψη από το καλοκαίρι του 2015: με απλά λόγια αν η Apple βρεθεί ένοχη στην μήνυση αυτή αντιμετωπίζει κατηγορίες που επισύρουν ποινή εγκληματικής πράξης, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται για τα iPhone της γαλλικής αγοράς. Θα έχει ενδιαφέρον, λοιπόν, να δούμε πώς θα εξελιχθεί και αυτό μετά την ανακοίνωση της Apple. E, με τον καινούργιο χρόνο πια, φυσικά!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ