Samsung: αναστέλλει την παραγωγή των Note 7

Και σταματά άμεσα την πώλησή τους σε πολλές αγορές - το πρόβλημα πλέον κορυφώνεται

Ήταν ίσως αναπόφευκτο τα πράγματα να καταλήξουν έτσι: η ακολουθία των σχετικών αρνητικών για την Samsung γεγονότων που έχει ξεκινήσει από τα τέλη Αυγούστου φαίνεται να οδηγεί με ακρίβεια πια στην μόνη οδό που απομένει στον κορεατικό κολοσσό. Μετά και από τις πέντε διαφορετικές αναφορές για ανάφλεξη μοντέλων Galaxy Note 7 στις ΗΠΑ - όχι της πρώτης, ελαττωματικής παρτίδας που ανακλήθηκε αλλά της δεύτερης θεωρητικά "διορθωμένης" - μέσα στο Σαββατοκύριακο, η Samsung προχωρά σε αναστολή της παραγωγής των κορυφαίων της smartphones για το 2016. Αυτό αναφέρει σε ρεπορτάζ του το κορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, σε δικό τους ρεπορτάζ οι New York Times και με δικά τους ανεξάρτητα ρεπορτάζ άλλες πηγές.

Η ίδια η Samsung βεβαίως δεν επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ των New York Times με τις λέξεις "αναστολή παραγωγής" αλλά "ρύθμισή της (adjust) "μέχρις ότου ανακαλύψει" τί προκαλεί την ανάφλεξη και των νέων μοντέλων Galaxy Note 7 - όμως μιλάμε ουσιαστικά για το ίδιο πράγμα. Το πρώτο τέτοιο επεισόδιο με το Note 7 που πήρε φωτιά μέσα σε αεροπλάνο στο τέλος της περασμένης εβδομάδας δεν ήταν τελικά μεμονωμένο, το σοβαρότερο δε εκ των πέντε έστειλε τον κάτοχο αυτής της συσκευής στο νοσοκομείο με εγκαύματα - και ήταν πιθανώς αυτό που οδήγησε στην δύσκολη αυτή απόφαση της Samsung και στις κινήσεις άλλων παραγόντων επίσης.

Η αμερικανική Επιτροπή Ασφαλείας Καταναλωτικών Προϊόντων, για παράδειγμα, ανακοίνωσε πως διενεργεί ήδη νέα έρευνα για τα "διορθωμένα" Galaxy Note 7, με την υπόσχεση να καταλήξει σε συμπεράσματα ταχύτερα απ' ότι την πρώτη φορά. Πρακτικά, ωστόσο, ουκ ολίγοι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και αλλού έχουν ήδη πάρει αποφάσεις και προχωρήσει σε πρωτοβουλίες δικές τους, προβαίνοντας σε παύση πώλησης αλλά και αντικατάστασης των παλαιότερων Note 7 με καινούργια (θεωρώντας και τα δεύτερα ακατάλληλα προς πώληση). Όλα αυτά αφορούν μάλιστα στα νεότερα μοντέλα, παραμένει άγνωστο όμως και το πόσα ακριβώς από τα αρχικά Note 7 βρίσκονται ακόμη στα χέρια καταναλωτών: περίπου 660.000 από το 1.100.000 που έχουν πωληθεί στις ΗΠΑ επεστράφη, το σύνολο των πωληθέντων ωστόσο αγγίζει τα 2.500.000 Galaxy Note σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είναι δυστυχώς ακόμη δύσκολο να μάθουμε με κάθε λεπτομέρεια τί ακριβώς έχει συμβεί και με την δεύτερη αυτή "παρτίδα" των Note 7, καθώς και η ίδια η Samsung δεν έχει δημοσιοποιήσει αρκετά στοιχεία στον Τύπο. Το μόνο βέβαιο είναι πως η όλη αυτή κατάσταση είναι προς το συμφέρον της να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό: δεν είναι πια μόνο ζήτημα οικονομικό - αν και τα 1.1 δις δολάρια κόστους μόνο για την αντικατάσταση της πρώτης "παρτίδας" των Note 7 δεν είναι ευκαταφρόνητο ακριβώς - αλλά ολοφάνερα και δημόσιας εικόνας, καθώς το όνομα του Galaxy Note 7 βρίσκεται στα όρια του τοξικού πλέον για τον κορεατικό κολοσσό. Κάτι που η Samsung δεν θα ήθελε επ' ουδενί να διακινδυνεύσει για μελλοντικά της προϊόντα, έχοντας επενδύσει τεράστια ποσά στο "χτίσιμο" των ονομάτων Galaxy και Note όλα αυτά τα χρόνια.

Γνώμη μας; Προτιμότερο να χαθεί μία μάχη, παρά ο πόλεμος: η Samsung θα μπορούσε να αποσύρει το Note 7 από την αγορά - πόσο μάλλον αφού δεν υπάρχει πια περιθώριο να επιτύχει τον πρώτο του στόχο, να προλάβει την κυκλοφορία του iPhone 7 Plus δηλαδή - και να επικεντρωθεί στην παρουσίαση του καλύτερου δυνατού Galaxy S8 που μπορεί να προσφέρει στις αρχές του 2017. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, σχολιάζουν δημοσιογραφικοί κύκλοι και αναλυτές, η Samsung να προσανατολίζεται ήδη προς τα εκεί και, στρατηγικά, θα ήταν το σωστό. Παραμένει ωστόσο η εκκρεμότητα του πώς θα διαχειριστεί το όλο θέμα και πώς θα αποζημιώσει το κοινό που την τίμησε με την αγορά ενός Galaxy Note 7. Όπως πάντα, ίδωμεν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ