IFA 2016: Η Lenovo, τα κινητά και τα Moto Mods

Το παρόν, το μέλλον κι οι προοπτικές του ευέλικτου συστήματος αξεσουάρ για κινητά

Στο πλαίσιο της μεγαλύτερης τεχνολογικής έκθεσης της Γηραιάς Ηπείρου, της IFA, το Αθηνόραμα Digital είχε την ευκαιρία συμμετοχής σε ανοιχτή συζήτηση (Q&A) με κορυφαία στελέχη της Lenovo που επιβλέπουν την πορεία της εταιρείας στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας. Η Lenovo έχει "διπλή", κατά μία έννοια, παρουσία σε αυτόν: τόσο με τα δικά της smartphones, όσο και με τα smartphones που φέρουν το όνομα της Motorola - της ιστορικής κατασκευάστριας που η Lenovo εξαγόρασε πριν από δυόμισι χρόνια περίπου ώστε να ισχυροποιήσει την θέση της στην παγκόσμια αγορά. Μετά από έναν αριθμό αξιοπρεπέστατων κινητών και σίγουρα ποιοτικών αναλογικά με το κόστος τους, η Lenovo παρουσίασε πριν από λίγο καιρό τα πρώτα μοντέλα smartphones που συναγωνίζονται τα κορυφαία άλλων κατασκευαστών σε design και δυνατότητες: αυτά που απαρτίζουν την λεγόμενη σειρά Z της Motorola.

Τα Motorola Moto Z χαρακτηρίζονται, ωστόσο, ένα ιδιαίτερο στοιχείο που τα διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό: στην πίσω πλευρά τους φέρουν έναν αριθμό από ακίδες που επιτρέπουν την άμεση επικοινωνία και σύνδεση αυτών των smartphones με αξεσουάρ σχεδιασμένα γι' αυτά. Τα συγκεκριμένα αξεσουάρ προσκολλώνται στα Moto Z και παραμένουν σταθερά προσαρμοσμένα σε αυτά με ισχυρούς μαγνήτες, έτσι ώστε κινητό και περιφερειακό να λειτουργούν ως μία ενιαία συσκευή. Έως τώρα έχουν κυκλοφορήσει τέτοια αξεσουάρ σε ρόλο ηχείου για καλύτερη απόδοση ήχου, extra μπαταρίας για αύξηση της αυτονομίας του εκάστοτε Moto Z, λιλιπούτειου προβολέα που μπορεί να απεικονίσει υλικό video σε επίπεδη επιφάνεια κλπ. Η Lenovo έχει επενδύσει πολλά και σκοπεύει να επενδύσει ακόμη περισσότερα σε αυτό το σύστημα των Moto Mods, όπως τα ονομάζει, απάντησε λοιπόν σε ερωτήσεις μας σχετικές με αυτό. Οι περισσότερο ενδιαφέρουσες ακολουθούν.

Ποιά είναι τα σχέδιά σας για την εξέλιξη των Moto Mods τους επόμενους μήνες και χρόνια;
Οι σκέψεις και οι ιδέες που έχουμε είναι πάρα πολλές, όμως θέλουμε να κάνουμε προσεκτικά, στρατηγικά βήματα τα οποία θα εξασφαλίσουν πως τα Moto Mods θα έχουν σταθερές βάσεις και περιθώριο για πειραματισμό ταυτόχρονα. Στο στάδιο που βρισκόμαστε τώρα υλοποιούμε τα Mods εκείνα που πιστεύουμε πως έχει περισσότερο νόημα να διατεθούν σύντομα, έτσι ώστε να καλύψουμε τις συνηθέστερες απαιτήσεις των καταναλωτών, όπως π.χ. αυτές για καλύτερο ήχο, αποτελεσματικότερη φωτογράφηση, μεγαλύτερη αυτονομία. Με αυτό ως στόχο σχεδιάζουμε τα δικά μας Mods και ταυτόχρονα συνεργαζόμαστε με εξειδικευμένες εταιρείες όπως οι JBL και Hasselblad για τον σχεδιασμό άλλων. Το σημαντικότερο νέο στοιχείο στα σχέδιά μας, ωστόσο, είναι η ευρύτερη διάθεση του συστήματος ανάπτυξης Mods από τους ίδιους τους καταναλωτές που έχουν την απαραίτητη τεχνική γνώση και ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν με τις δικές τους ιδέες σε αυτήν την επαναστατική διαδικασία "μεταμόρφωσης" των smartphones.

Πώς θα λειτουργεί το όλο σύστημα ανάπτυξης αξεσουάρ (Mods) από ανεξάρτητους δημιουργούς και προγραμματιστές;
Το μόνο που έχει να κάνει οποιοσδήποτε είναι να αγοράσει ένα μοντέλο κινητού από την σειρά Moto Z, να κάνει μία απλή αίτηση σχετικό Web site που έχουμε δημιουργήσει γι' αυτόν τον σκοπό και να λάβει το απαραίτητo kit για τις δοκιμές του Mod που θέλει να φτιάξει. Αν το πρωτότυπο που δημιουργήσει είναι επαρκώς λειτουργικό και ακολουθεί τις προδιαγραφές που θέτουμε και για τα δικά μας Mods, περνά μία σύντομη διαδικασία έγκρισης, το συμπεριλαμβάνουμε στην λίστα και... αυτό ήταν: ο δημιουργικός του Mod αυτού μπορεί να το διαχειριστεί εμπορικά χωρίς δική μας παρέμβαση, πωλώντας το απευθείας στους καταναλωτές. Ειλικρινά πιστεύουμε πως κάπου, κάποιοι άνθρωποι "εκεί έξω" θα σκεφτούν πράγματα που δεν έχουμε σκεφτεί και θα έχουν πρωτότυπες ιδέες που μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικές, γι' αυτό και προσφέρουμε όλη την απαραίτητη υποστήριξη σε λογισμικό, εγχειρίδια κλπ. που χρειάζονται. Έχουμε, δε, θέσει στη διάθεση των Mods που θα κριθούν ως τα πιο ενδιαφέροντα και πρωτοποριακά το ποσό του 1 εκ. δολαρίων, ώστε να βοηθήσουμε τους δημιουργούς τους να τα κατασκευάσουν μαζικά και να τα προωθήσουν στην αγορά.

Υπάρχουν σκέψεις και για άλλους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αυτό το σύστημα αξιοποίησης αξεσουάρ που έχετε σχεδιάσει για τα Moto Z;
Ναι, υπάρχουν, καθώς το σύστημα αυτό είχε εξ αρχής διαμορφωθεί έτσι ώστε να προσφέρει συνεργασία ανάμεσα με συσκευές με τρόπο αμφίδρομο. Ένας εύκολος τρόπος με τον οποίο μπορεί να σκεφτεί κανείς άλλες εφαρμογές του συστήματος αυτού είναι ο... αντίστροφος του παρόντος: αντί δηλαδή να είναι το κινητό η μεγαλύτερη συσκευή που φιλοξενεί το αξεσουάρ, να είναι το αξεσουάρ που ως μεγαλύτερη συσκευή θα αξιοποιεί το κινητό. Έτσι π.χ. σε ένα ηχοσύστημα εφοδιασμένο με το σύστημα που έχουμε σχεδιάσει, θα μπορούσε να ακουμπήσει κανείς ένα Moto Z εκεί και αυτό όχι μόνο να διοχετεύσει μουσική προς ακρόαση στο ηχοσύστημα, αλλά να προσθέσει στο τελευταίο πρόσβαση στο Internet και "έξυπνες" λειτουργίες. Σε μία τηλεόραση ανάλογα εφοδιασμένη, επίσης, θα μπορούσε κάποιος να κάνει το ίδιο, διευκολύνοντας την αναπαραγωγή υλικού εικόνας 4Κ και προσθέτοντας extra δυνατότητες σε αυτόν τον ρόλο του κινητού ως media player. Και όλα αυτά, αν το σύστημά μας γνωρίσει μεγάλη εμπορική επιτυχία και διαδοθεί στην αγορά, θα μπορούσαν να είναι μόνο η αρχή.

Όλα αυτά δεν προϋποθέτουν ότι το σύστημα αυτό καθ' αυτό θα πρέπει να εξελιχθεί επίσης; Τί θα συμβεί σε αυτήν την περίπτωση όσον αφορά στην συμβατότητα με τα Mods που θα υπάρχουν ήδη στην αγορά;
Ναι, το σύστημα των Mods θα βελτιωθεί στο μέλλον, όμως δεσμευόμαστε για τουλάχιστον μία "γενιά" συμβατότητας ανάμεσα σε δύο εκδόσεις του - με άλλα λόγια, πως αν π.χ. εμφανιζόταν μία νέα έκδοση του συστήματος αυτού το 2018, τα κινητά που θα την ενσωμάτωναν θα ήταν σε θέση να αξιοποιήσουν όλα τα Mods που υπάρχουν σήμερα και θα εμφανιστούν το 2017. Αυτή η προσέγγιση πρακτικά εξασφαλίζει περίπου τρία χρόνια διάρκειας για κάθε "γενιά" Mods, διάστημα που θεωρούμε λογικό και ευγραμμισμένο με τον ρυθμό που οι περισσότεροι καταναλωτές στις μεγαλύτερες αγορές αναβαθμίζουν τα smartphones τους.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ