Apple App Store: πάνω από 300 μολυσμένες εφαρμογές

Ο "κήπος με τα τείχη" της αμερικανικής εταιρείας εκπορθείται για πρώτη φορά, άγνωστη ως τώρα η ζημιά

Υπάρχει, φυσικά, λόγος για τον οποίο οι ειδικοί ασφαλείας - που μελετούν τις ψηφιακές απειλές κάθε είδους στα σύγχρονα προϊόντα τεχνολογίας - υπογραμμίζουν πως "κανείς δεν είναι απολύτως ασφαλής" από κακόβουλο λογισμικό σήμερα. Η Apple είχε καταβάλλει τα προηγούμενα χρόνια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να πείσει το κοινό της πως, μέσα στον περίφημο "περιφραγμένο κήπο" της (walled garden) του App Store ναι μεν υπήρχε λιγότερη ευελιξία και ελευθερία για τους δημιουργούς εφαρμογών και το κοινό, αλλά βάσει του αυστηρότατου σχετικού ελέγχου υπήρχε και πολύ μεγαλύτερη - στη γλώσσα της αμρικανικής εταιρείας... απόλυτη - ασφάλεια. Δυστυχώς ήλθε το πλήρωμα του χρόνου να καταρριφθεί και αυτός ο μύθος, καθώς το App Store έχει δεχθεί ήδη την πρώτη του μεγάλη επίθεση κακόβουλου λογισμικού. To χειρότερο, μάλιστα, είναι πως δεν γνωρίζουμε ακόμη ούτε για πόσο καιρό είχε "εκπορθηθεί" ο "φρουρούμενος"... κήπος της Apple, ούτε πόσοι χρήστες των συσκευών της έχουν υποστεί τις συνέπειες της επίθεσης αυτής.

Η προέλευση της επίθεσης τοποθετείται σε "πειραγμένο" από hackers λογισμικό που δίνει στο App Store την εντύπωση ότι "πιστοποιεί" τις εφαρμογές για iPhone/iPad με τον ορθό τρόπο, ενώ στην πραγματικότητα ενσωματώνει στον κώδικα των εφαρμογών αυτών και δικό του. Ο κώδικας αυτός στη συνέχεια εκτελείται στις συσκευές των ανυποψίαστων χρηστών - χωρίς αυτοί να έχουν την παραμικρή ιδέα πως τα apps αυτά που έχουν εγκαταστήσει είναι "μολυσμένα" - και στέλνει σε άγνωστους servers μία σειρά από αναγνωριστικά στοιχεία για τις συσκευές και τους χρήστες τους. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές 85 διαφορετικά apps (!) είχαν αναγνωριστεί ως "μολυσμένα", με την Apple ή οποιονδήποτε άλλον να μην έχει την παραμικρή ιδέα του πόσα εκατομμύρια κάτοχοι των κινητών και των tablet της Apple έχουν εγκαταστήσει ένα ή περισσότερα από τα apps αυτά. Η αμερικανική εταιρεία έχει ήδη διαγράψει αυτές τις εφαρμογές από το App Store, αλλά φυσικά το κακό έχει ήδη γίνει και αναμένουμε να μάθουμε, κάποια στιγμή, τις... πλήρεις του συνέπειες.

Οι ειδικοί ασφαλείας στην εταιρεία που ανακάλυψε την κακόβουλη αυτή επίθεση έχουν δημοσιεύσει ήδη μία λίστα με τα 40 πρώτα apps που έχουν χαρακτηρίσει ως "μολυσμένα" μέχρι στιγμής, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορούν να είναι βέβαιοι πως είναι μόνο αυτά (ήδη η Apple έχει επισήμως διαγράψει τα διπλάσια). Μία "διαγώνια" ματιά στη λίστα αυτή θα αποκαλύψει πως ναι μεν πολλά apps είναι κινέζικης προέλευσης κι ενδιαφέροντος, αλλά ανάμεσά τους συγκαταλέγονται και μερικά δημοφιλέστατα παγκοσμίως, όπως το Angry Birds 2, το PDFReader, το WeChat και το Winzip. Θα προτείναμε στους φίλους και στις φίλες του Αθηνόραμα Digital να ρίξουν μια ματιά στη λίστα αυτή, να απεγκαταστήσουν άμεσα οποιοδήποτε app αναγνωρίσουν από το iPhone ή το iPad τους και να... περιμένουν, όπως κι εμείς, λεπτομερέστερη ενημέρωση τις επόμενες ημέρες. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ