Από το... μακρινό παρελθόν του 3GS η Apple μάς είχε συνηθίσει σε συγκεκριμένο "κύκλο" εξέλιξης στα iPhone: αυτό της μίας χρονιάς βελτίωνε τα υποσυστήματα του προκατόχου του, αυτό της επόμενης άλλαζε το design και λιγότερο τα υποσυστήματα του δικού του προκατόχου. Δικαιολογημένα, με άλλα λόγια, θα περίμενε κανείς πως μετά από τα iPhone 3G/3GS/4/4S/5/5S/6 το... αναπόφευκτο 6S δεν θα ενέπνεε ενθουσιασμό ακριβώς με την αποκάλυψή του. Ο αληθινός ενθουσιασμός είναι δύσκολο πράγμα πια στην αγορά της τεχνολογίας, εντάξει. Όμως τα iPhone 6S και 6S Plus δεν είναι απλώς μετεξελίξεις των περυσινών - επιτυχημένων εμπορικά - 6 και 6 Plus. Έχουν να επιδείξουν γνήσια καινούργια χαρακτηριστικά... και, κατά μία έννοια, επιτέλους να δικαιολογήσουν με τρόπο απτό την εντύπωση της καινοτόμου εταιρείας που τόσο θέλει να προβάλλει η Apple για τον εαυτό της.
Ο σχεδιασμός των iPhone 6S/6S Plus δεν διαφέρει με των αντίστοιχων περυσινών και τις ελάχιστες διαφορές σε βάρος και διαστάσεις επίσης δεν θα παρατηρήσει κανείς στην ουσία. Πρακτικά λίγοι θα είναι και αυτοί που - τους επόμενους 12 μήνες τουλάχιστον - θα παρατηρήσουν διαφορά στην ισχύ ανάμεσα στον νέο κεντρικό επεξεργαστή, τον A9, και τον περυσινό Α8: το iOS 9 αναμένουμε να λειτουργεί το ίδιο άνετα και με τους δύο ενώ, όταν κάποια στιγμή θα εμφανιστούν games που θα εκμεταλλεύονται τις σημαντικά περισσότερες δυνατότητες του πρώτου στα γραφικά, θα έχει έλθει πια το... πλήρωμα του χρόνου για τον Α10. Αντιθέτως, το "άλμα" της μνήμης λειτουργίας από το 1GB στα 2GΒ μπορεί να "κάνει τη διαφορά" στη χρήση απαιτητικών apps ενώ σαφώς ευπρόσδεκτη είναι η συμβατότητα πλέον όχι μόνο με δίκτυα τηλεφωνίας 4G LTE Advanced, αλλά και δίκτυα Wi-Fi AC με δύο "ροές" ταυτόχρονα (MIMO), για ταχύτερη από ποτέ αποστολή και λήψη δεδομένων.
Τα σημαντικά, ωστόσο, "βήματα μπροστά" στα iPhone 6S/6S Plus έχουν γίνει αλλού: στην οθόνη και στις κάμερες. Η πρώτη είναι νέας τεχνολογίας ώστε να υποστηρίξει το, πολυσυζητημένο πια, 3D Touch, τη δυνατότητα των νέων κινητών της Apple δηλαδή να διακρίνουν διαφορετικής έντασης "πίεση" στην οθόνη τους, ώστε με "ελαφρύ" πάτημα να ενεργοποιούνται κάποιες "άλφα" λειτουργίες και επιλογές, ενώ με "δυνατό" πάτημα κάποιες "βήτα". Είναι ένας μηχανισμός που όντως εξελίσσει την αλληλεπίδραση του χρήστη με τις σύγχρονες φορητές συσκευές και επιβεβαιώνει την καινοτομική διάθεση της Apple ως κατασκευάστριας. Τα δείγματα λειτουργιών 3D Touch που έχουν επιδειχθεί μέχρι στιγμής είναι πολλά και ενδιαφέροντα, αναμένουμε δε πολύ περισσότερα όταν οι ανεξάρτητοι προγραμματιστές apps εξοικειωθούν με τη συλλογιστική των ενεργειών Peek και Pop ώστε να προσφέρουν περισσότερο "έξυπνες" νέες επιλογές από τις προφανείς.
Η βελτίωση στις κάμερες των iPhone είναι κάτι που ζητούσε επίμονα από την αμερικανική εταιρεία το κοινό - το "στρατόπεδο" του Android είχε "προχωρήσει μπροστά" τεχνολογικά στον συγκεκριμένο τομέα εδώ και καιρό - και στα 6S τελικά συνέβη. Η κύρια κάμερα των 12 Megapixel (από τα 8 παλαιότερα) όχι μόνο μπορεί να συλλάβει video σε υπερυψηλή ευκρίνεια (εικόνα 4Κ) αλλά υποστηρίζεται και από νέο ψηφιακό επεξεργαστή και σταθεροποιητή λήψης. Η δευτερεύουσα κάμερα στην πρόσοψη όχι μόνο συλλαμβάνει πλέον φωτογραφίες με αισθητήρα 5 Megapixel, αλλά μπορεί να αξιοποιήσει και όλη την οθόνη (!) του iPhone 6S ως flash. Σημαντικά καλύτερες δείχνουν οι επιδόσεις και των δύο καμερών σε κακές συνθήκες φωτισμού. Υποβοηθούμενα από τον ισχυρό Α9 και το software της Apple, τα δύο νέα iPhone είναι ολοφάνερα από τα καλύτερα smartphones στον κόσμο όσον αφορά στην ποιότητα των φωτογραφιών και του video που μπορούν να συλλάβουν με "αυτόματες" ρυθμίσεις. Στο σημαντικότερο χαρακτηριστικό που ενδιαφέρει τον πιο πολύ κόσμο, με άλλα λόγια.
Υπάρχουν κι άλλες βελτιώσεις στα νέα iPhone, υπάρχουν ωστόσο και παραλείψεις ή κακές επιλογές που θα θέλαμε να είχε αποφύγει η Apple - όπως η απουσία ασύρματης φόρτισης ή η... παρουσία μοντέλων 6S με αποθηκευτικό χώρο 16 GB (ο εξής 12 GB και αποδεδειγμένα ούτε για αστείο αρκετός στα iPhone 6... πόσο μάλλον στα 6S). Όταν όλα έχουν ειπωθεί, ωστόσο, και μόνο το Touch 3D ως νέο χαρακτηριστικό είναι αρκετό για να "σημαδέψει" αυτή τη "γενιά" iPhone όπως είχαν κάνει άλλοτε η πρόσβαση στο Internet (iPhone 3G) και η οθόνη ιδιοτήτων Retina (iPhone 4), ακόμη κι αν δεν συνυπολογίσει κανείς τις θεαματικά καλύτερες κάμερες και τα άλλα ισχυρότερα υποσυστήματα. Ναι, θεωρούμε το Touch 3D εν δυνάμει τόσο σημαντικό. Μόνο επί του πρακτέου μπορεί ν' αποδειχθεί κάτι τέτοιο, προφανώς, αλλά η κεντρική ιδέα του "δεξιού κλικ για τις οθόνες αφής" έχει νόημα. Ολοφάνερα.
Οι τιμές των δύο μοντέλων 6S, του "απλού" και του Plus - που προσφέρονται στις ίδιες 4.7 και 5.5 ίντσες και στις ίδιες αναλύσεις οθόνης με πέρυσι - παραμένουν αυτές των προκατόχων τους. Αυτό σημαίνει πως οποιοσδήποτε εννοεί να χρησιμοποιήσει τα νέα iPhone σοβαρά θα πρέπει να επιλέξει μοντέλο των 64GB (των 32 GB ξανά δεν προσφέρεται και των 128 GB είναι απλησίαστο) και να καταβάλλει περισσότερα από €900 στην Ελλάδα. Όχι ακριβώς η πλέον... ευοίωνη προοπτική για ένα νέο smartphone εν έτει 2015 στη χώρα μας, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί, όμως γι' αυτό δεν ευθύνεται φυσικά η Apple - στην οποία θα πρέπει να αποδώσουμε, αυτή τη φορά, τα εύσημα για αληθινή καινοτομία και ουσιαστική εξέλιξη. Σε αντίθεση με ό,τι μπορούμε να κάνουμε για τον ανταγωνισμό της φέτος. Οι εντυπώσεις μας από τα 6S/6S Plus όταν έλθουν και στην Ελλάδα, λοιπόν. Έως τότε...