Παρουσίαση της Apple στις 9/9: τί περιμένουμε

Σίγουρα νέα iPhone, ναι - αλλά οι πιθανές εκπλήξεις φέτος είναι ουκ ολίγες

Όντας "πιστή στο ραντεβού της" έως... απολύτως προβλέψιμη βάσει των συνηθειών της τα τελευταία 4 χρόνια, η Apple έχει προαναγγείλει συνέντευξη Τύπου η οποία θα λάβει χώρα στις 9 Σεπτεμβρίου - και όλοι γνωρίζουμε τί σημαίνει αυτό: νομοτελειακά, καινούργια μοντέλα iPhone. Αυτά θα είναι της γενιάς "S", οπότε πανομοιότυπα στο σχεδιασμό και εξελικτικά στα υποσυστήματα σε σχέση με τα περυσινά iPhone 6. Φέτος, ωστόσο, κάπως διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να διαδραματιστεί το "έργο" στο Bill Graham Civic Auditorium του San Fransisco. Και με ελάχιστες πια ημέρες να απομένουν, η φημολογία στο Web οργιάζει πια. Τα καλά νέα; Αν ένα σημαντικό ποσοστό των φημών αποδειχθεί αληθινό, θα παρακολουθήσουμε την πιο ενδιαφέρουσα συνέντευξη Τύπου της Apple των τελευταίων ετών.

Όσον αφορά στα iPhone, τα 6S αναμένονται τελικά να είναι δύο και όχι τρία (το πολυσυζητημένο 6C των 4 ιντσών έχει αρχίσει και κατά τη δική μας γνώμη να μην έχει νόημα για την Apple). Το "νορμάλ" 6S περιμένουμε να έχει το ίδιο ακριβώς design με το περυσινό 6 και τις ίδιες εν πολλοίς διαστάσεις, θα βασίζεται ωστόσο στον νέο επεξεργαστή της Apple, τον Α9 και ελπίζουμε, επιτέλους, όντως να ενσωματώνει 2 GB μνήμης λειτουργίας. Για το 6S "Plus" θα πρέπει θεωρητικά να ισχύσει το ίδιο - απαράλλακτος σχεδιασμός και διαστάσεις, κοινός επεξεργαστής και μνήμη λειτουργίας - όμως η μεγαλύτερη οθόνη θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η ανάλυση και των δύο οθονών θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη περυσινή, αλλά το πιθανότερο είναι πως η Apple θα τη διατηρήσει και στις δύο.

Αυτό που έχει διαρρεύσει από πολλαπλές πηγές όσον αφορά στις οθόνες των 6S είναι η μεγάλη πιθανότητα ενσωμάτωσης νέας τεχνολογίας αφής σε αυτές, ώστε να είναι εφικτή από το iOS 9 η ανάγνωση και πολλαπλών βαθμίδων πίεσης στα σημεία της. Αυτή η δυνατότητα, αντίστοιχη της Force Touch στο Apple Watch, μπορεί να αξιοποιηθεί ώστε να "φανερώνει" στην οθόνη πρόσθετες λειτουργίες και επιλογές σε σχέση με την "απλή" αφή και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε πώς την έχει υλοποιήσει ο αμερικανικός κολοσσός στα κινητά του. Αναβαθμισμένες θα είναι σίγουρα και οι δύο κάμερες - της πρόσοψης και η κύρια - και στα δύο μοντέλα 6S, όπως και ο αισθητήρας ανάγνωσης αποτυπωμάτων. Δυστυχώς αυτό που δεν θα αλλάξει είναι η παρουσία των 6S με 16 GB αποθηκευτικού χώρου. Χμ.

Πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, από τα νέα iPhone - για τα οποία λίγο έως πολύ ξέρουμε τί να περιμένουμε - παρουσιάζει φέτος το... Apple TV! Ναι, η συσκευή που η αμερικανική εταιρεία δεδηλωμένα αποκαλούσε "χόμπι" της και όχι σημαντικό εμπορικό προϊόν γι' αυτήν, απ' ότι φαίνεται θα αναβαθμιστεί μετά από 3 χρόνια και μάλιστα πολύ σοβαρά: αναμένουμε να στηρίζεται στον περυσινό επεξεργαστή Α8 της Apple (αλλά ισχυρότερη έκδοσή του σε σχέση με των κινητών), να ενσωματώνει περισσότερο αποθηκευτικό χώρο (επειδή θα εμφανιστούν κάποια στιγμή apps γι΄αυτήν) και να είναι αρκετά ισχυρή ώστε να μπορεί να αξιοποιεί τις φωνητικές εντολές της Siri αλλά και πιθανώς πλήρη έλεγχο μέσω νέου τηλεχειριστηρίου α λα... Wii (!).

Φυσικά απομένει να διαπιστώσουμε ποιές απ' όλες αυτές τις φήμες θ' αποδειχθούν αληθινές, όμως το σίγουρο είναι πως (α) με το νέο Apple TV οι Αμερικανοί μάλλον θα διεκδικήσουν επιτέλους κι επίσημα ένα το ποσοστό της αγοράς του gaming στο σαλόνι, αλλά και πως (β) η νέα έκδοση του player αυτού δεν θα κοστίζει €99 αλλά σημαντικά περισσότερο (έως και δύο φορές εικάζεται βάσει προδιαγραφών). Αυτό το μοντέλο Apple TV, άλλωστε, αναμένεται να είναι και εκείνο που θα βοηθήσει την κατασκευάστρια εταιρεία του να αποκτήσει γρήγορα αξιόλογη εμπορική παρουσία στην ενοικίαση και πώληση τηλεοπτικού περιεχομένου - όταν καταφέρει να καταλήξει στις σχετικές συμφωνίες με τα αντίστοιχα δίκτυα και κανάλια. Όχι νωρίτερα, πάντως, από το δεύτερο τρίμηνο του 2016 όπως δείχνουν τα πράγματα.

Τα παραπάνω είναι πρακτικά... "σιγουράκια" για τις 9/9, πολύ θα μάς άρεσαν ωστόσο και μία ή δύο εκπλήξεις "εκτός προγράμματος". Νέα iPad, για παράδειγμα, ριζικά ανασχεδιασμένα δεν περιμένουμε φέτος - είναι πιθανό η Apple να κυκλοφορήσει ανανεωμένα μοντέλα Air μόνο όσον αφορά στα υποσυστήματά τους και να τα διαθέσει στην αγορά "σιωπηλά", όπως είχε κάνει με το iPad 4. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, σχετική έκπληξη. Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα και μεγαλύτερη - κυριολεκτικά και μεταφορικά! - έκπληξη θα ήταν η αποκάλυψη, επιτέλους, του iPad Pro, του πολυσυζητημένου μεγαλύτερου iPad με οθόνη 12.9 ιντσών, το οποίο είναι εξαιρετικά πιθανό να βρίσκεται καθ' οδόν αλλά όχι για φέτος. Φημολογία υπάρχει για ανανεωμένους MacBook Pro Retina (με επεξεργαστές Skylake της Intel), για μικρότερο iMac Retina των 24 ιντσών, ακόμη και για ένα κορυφαίο μοντέλο iMac Retina με οθόνη 8Κ (!!!). Όπως και να έχει, υπομονή: έμειναν μόλις οκτώ... και σήμερα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ