Το Galaxy Note 5 εκτός Ευρώπης

Και η Samsung, δυστυχώς, εκτός πραγματικότητας - για ποιούς λόγους πιθανούς και... απίθανους;

Ήταν ομολογουμένως αυξημένο το ενδιαφέρον όσων από μας παρακολουθούμε την πορεία της Samsung για πολλά χρόνια αναφορικά με τη νέα έκδοση της συσκευής που ουσιαστικά τής χάρισε την περίοπτη θέση που έχει σήμερα στην αγορά των smartphones: το Galaxy Note. Οι Κορεάτες είχαν υποστηρίξει και προωθήσει αυτήν την κατηγορία των "phablets" - των πολύ μεγάλων δηλαδή σε μέγεθος κινητών που πλησιάζουν τα... μικρά tablet σε διαστάσεις - πολύ πριν από τις περισσότερες άλλες κατασκευάστριες εταιρείες και βοήθησαν στην σταδιακή αποδοχή τους από συγκεκριμένο τμήμα του καταναλωτικού, με επαγγελματικές συνήθως απαιτήσεις, κοινού. Αν και ένα άλλο, μεγάλο ποσοστό του κοινού δεν θα προτιμήσει ποτέ ένα smartphone με οθόνη σχεδόν 6 ιντσών, δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι η κορεάτικη εταιρεία και το Note έρχονται πρώτα στο μυαλό οποιουδήποτε αγοραστή όντως επιθυμεί και χρειάζεται μία συσκευή τόσο μεγάλη και, συνήθως, πανίσχυρη και πάνοπλη.

Γι' αυτό ακριβώς προκαλούν ακόμη περισσότερη εντύπωση - αρνητική - δύο επιλογές της Samsung που χαρακτηρίζουν περισσότερο από άλλες το Galaxy Note 5. Πρώτη, οι όχι κορυφαίες τεχνικές προδιαγραφές του: αυτές είναι πανομοιότυπες με του Galaxy S6 Edge+, το οποίο βάσει design είναι σαφώς περισσότερο "καταναλωτικό" και σίγουρα δεν προορίζεται για δουλειά όπως παραδοσιακά προορίζεται ένα Note. Οι Κορεάτες είχαν σε μεγάλο βαθμό... "καλομάθει" τα προηγούμενα χρόνια το κοινό των Note σε ισχύ και δυνατότητες που δικαιολογούν τη χρηματική διαφορά με τα Galaxy S - ενώ φέτος, με το πενάκι μόνο να διαφοροποιεί το επαγγελματικό phablet από το απλώς μεγάλο smartphone, τα σχεδόν €100 περισσότερα που αναμένεται να ζητήσει το Note φαντάζουν πια αδικαιολόγητα. Και σίγουρα πολλά χρήματα "σε απόλυτα νούμερα", αν σκεφτεί κανείς πως το S6+ θα κοστίζει πιο πολλά από €850 στην έκδοση με τον μικρότερο αποθηκευτικό χώρο (τα "θεωρητικά" 32GB).

Αυτό, βέβαια, θα προβλημάτιζε τους Έλληνες καταναλωτές που ενδιαφέρονται για το νέο Note - όμως φαίνεται πως η δεύτερη πολυσυζητημένη επιλογή της Samsung θα τούς επιτρέψει να ενδιαφέρονται μόνο σε... θεωρητικό επίπεδο. Οι Κορεάτες δεν σκοπεύουν να κυκλοφορήσουν το Galaxy Note 5 όχι μόνο στην ελληνική, αλλά σε καμία ευρωπαϊκή αγορά, προτιμώντας "να εστιάσουν στην αμερικανική αγορά" για όλο το υπόλοιπο 2015. Κάτι που, πρακτικά, σημαίνει πως το Note 5 το πιθανότερο είναι να μην αγοραστεί από κανέναν νοήμονα Ευρωπαίο καταναλωτή, αφού αν η συσκευή... κατορθώσει να φτάσει στη Γηραιά Ήπειρο μέσα π.χ. στο πρώτο τρίμηνο του 2016, στον ορίζοντα των επόμενων 4-5 μηνών θα βρίσκεται ήδη το Galaxy Note 6. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Έχουν ήδη δημοσιευθεί και συζητηθεί πολλά για την επιλογή αυτή της Samsung, όμως οι λόγοι πίσω από αυτήν παραμένουν η πιο σημαντική παράμετρος της σχετικής απόφασης. Γιατί η κορεάτικη εταιρεία "παραμέρισε" την ευρωπαϊκή αγορά με αυτόν τον τρόπο; Δεν πίστεψε στο ενδιαφέρον του ευρωπαϊκού κοινού για το προϊόν της; Δεν είναι σε θέση να καλύψει κατασκευαστικά την - όποια θεωρητική... - ζήτηση θα είχε το Note 5 σε Αμερική και Ευρώπη ταυτόχρονα; Δεν κρίνει πως οι Ευρωπαίοι επαγγελματίες χρήστες αξιοποιούν το πενάκι των Note ώστε να το εκλαμβάνουν ως σοβαρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της συσκευής και λόγο απόκτησής της; Φοβήθηκε πως η τιμή πώλησής του (πιθανώς... επικίνδυνα κοντά στα €1000) είναι υψηλή για τα δεδομένα των πιο πολλών ευρωπαϊκών χωρών; Θεώρησε πως σε αυτό το επίπεδο κόστους το Note 5 δεν έχει ελπίδα απέναντι στα iPhone 6/6 Plus; Όλα τα παραπάνω; Τίποτε από τα παραπάνω; Δεν μπορούμε με κανέναν τρόπο να είμαστε βέβαιοι.

Το αστείο είναι πως, κατά την ταπεινή μας γνώμη, η Samsung μάλλον... αντίστροφα έπρεπε να είχε κινηθεί όσον αφορά στα Galaxy S6 Edge+ και Galaxy Note 5. Με άλλα λόγια; Έπρεπε να είχε φέρει στην Ευρώπη το Note 5 και να καθυστερήσει ή και να μην φέρει καν το S6 Edge+. Αν μη τί άλλο, το δεύτερο είναι απλώς ένα λίγο πιο μεγάλο S6 Edge που δεν προσφέρει παρά ελάχιστους λόγους απόκτησης εις βάρος του αρχικού. Tο 1 GB περισσότερης μνήμης λειτουργίας θα κάνει (ίσως) αισθητή την παρουσία του μόνο στα μετροπρογράμματα και όχι τόσο σε καθημερινή χρήση, η ανάλυση της οθόνης είναι η ίδια, οι ελλείψεις σε σχέση με παλαιότερα μοντέλα Galaxy S - η μη εναλλάξιμη μπαταρία, η απουσία υποδοχής καρτών μνήμης κλπ. - οι ίδιες... ποιός ο ουσιαστικός λόγος προτίμησης αυτού έναντι του "μη+"; Το Note 5 έχει τις ίδιες ελλείψεις σε σχέση με τα Note 3/4, όμως ορίζει τουλάχιστον ένα διαφορετικό τμήμα της αγοράς (το επαγγελματικό) από αυτό που ορίζουν τα S6/S6 Edge (το καταναλωτικό με απαιτήσεις) επαρκώς για τη Samsung.

Πολλοί θα υποστηρίξουν πως η Samsung θέλει - μειώνοντας πρώτα τις τιμές πώλησης των S6/S6 Edge μετά τη σχετική εμπορική αποτυχία τους - να έχει το φθινόπωρο επακριβή εμπορικό "αντίλογο" στα μοντέλα iPhone 6S (απλό και Plus) της Apple. Τα S6/S6 Edge στο κόστος του iPhone 6S και το S6 Edge+ στο κόστος του iPhone 6S Plus, δηλαδή. Ίσως. Όμως... η γνώμη μας; Οι Κορεάτες βρίσκονται απλώς, για πολλοστή φορά, σε σύγχυση. Και συνεχίζουν να κάνουν το ίδιο λάθος: να αντιδρούν συμπλεγματικά απέναντι στον αμερικανικό κολοσσό, ενώ θα έπρεπε να είναι προσηλωμένοι στο πώς θα διαφοροποιηθούν με δικές τους ιδέες και πρωτοβουλίες ώστε να επιστρέψει το τμήμα κινητής τηλεφωνίας τους στην κερδοφορία. Την Samsung στην συγκεκριμένη κατηγορία την περισώζει, μέχρι στιγμής, η οικονομική της επιφάνεια. Όμως με το 8ο κατά σειρά τρίμηνο αρνητικών αποτελεσμάτων του τμήματος των smartphones της εν όψει, ίσως είναι πλέον ώρα για αλλαγές ριζικές. Ειδάλλως, "πολιορκημένη" από την Apple "ψηλά" και από τους Κινέζους κατασκευαστές "χαμηλά", το 2016 η Samsung θα έχει πολύ σοβαρότερα προβλήματα από την προώθηση ενός smartphone με διαγώνιο οθόνης μόλις 0.7 ίντσες μεγαλύτερο του τεσσάρων μηνών προκατόχου του. Τόσο απλά.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ