Samsung: οθόνες ανάλυσης... 11Κ για φορητές συσκευές

Τα pixel που δεν θα δεις ποτέ, ο παραλογισμός μιας τάσης δίχως νόημα συνεχίζεται

Αν χρειαζόταν κανείς απόδειξη αναφορικά στο πόσος... παραλογισμός μπορεί να χωρέσει στα τμήματα marketing και έρευνας των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών του πλανήτη, δεν έχει παρά να προσέξει τις αναλύσεις οθονών που αυτές επιδιώκουν να φέρουν στην αγορά. Ιδίως στις οθόνες για φορητές συσκευές. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα 2.5Κ (ανάλυση 2560x1440 pixel) για οθόνες διαγωνίου 5/5.5 ιντσών και ήδη είναι ελάχιστο το ποσοστό των καταναλωτών που μπορεί να διακρίνει διαφορά ανάμεσα σε αυτήν την ανάλυση και την ανάλυση των 2Κ (1920x1080 pixel) στην ίδια διαγώνιο. Το επόμενο βήμα είναι οι αναπόφευκτες οθόνες 4Κ, όπως αυτή που έχει ανακοινώσει ήδη η Sharp, οι οποίες "στριμώχνουν" στις ίδιες 5.5 ίντσες όχι λιγότερα από 3840x2160 pixel. Την ολοφάνερη ματαιότητά τους την έχουμε σχολιάσει κι άλλοτε μαζί με πολλά άλλα μέσα ενημέρωσης... γεγονός όμως που ούτε στο ελάχιστο δείχνει να προβληματίζει τη Samsung: οι Κορεάτες αποκάλυψαν πως ήδη σχεδιάζουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, οθόνες ανάλυσης... 11Κ (!) για φορητές συσκευές!

Πράγματι, η Samsung Display από τις αρχές Ιουνίου ξεκίνησε την προσπάθεια συγκέντρωσης πόρων και τεχνογνωσίας από πολλαπλές πηγές και ερευνητικά κέντρα, προκειμένου να προσφέρει κάποια στιγμή τα πρώτα πειραματικά δείγματα φορητών οθονών με αυτήν την ανάλυση. Εξασφάλισε λοιπόν τόσο κρατικά κονδύλια (ύψους 26.5 εκ. δολαρίων) από την κορεατική κυβέρνηση, όσο και συνεργασία δεκατριών ερευνητικών εταιρειών της χώρας της και του εξωτερικού, προχωρά λοιπόν στην έναρξη του όλου project με το όνομα EnDK και χρονικό ορίζοντα το λιγότερο πενταετίας. Στόχος είναι οι πρώτες τέτοιες οθόνες να επιδειχθούν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς της Pyeongchang το 2018.

Για να θέσει κανείς σε... καθημερινό πλαίσιο τί προσπαθεί να επιτύχει η Samsung με αυτού του επιπέδου τις οθόνες σε σχέση με τις σημερινές, δεν έχει παρά να αντιπαραβάλλει το μέτρο σύγκρισης που αφορά στις αναλύσεις τους, την πυκνότητα. Η Apple υποστηρίζει πως πέρα από τα 300 ppi (pixel ανά ίντσα) το ανθρώπινο μάτι σε "φυσιολογική" απόσταση θέασης παύει να ξεχωρίζει μεμονωμένα pixel. Αυτό ενδεχομένως δεν είναι αυστηρά σωστό στα 300, αλλά στα 535 ppi που χαρακτηρίζουν τις οθόνες των 5.5 ιντσών στην ανάλυση των 2560x1440 pixel, σίγουρα ισχύει. Ε, η Samsung θα επιδιώξει να προσφέρει με τις οθόνες αυτές υψηλότερη πυκνότητα από αυτήν των 2250 ppi (!!!) στη διαγώνιο των 5.5 ιντσών, αφού δεδηλωμένα η ανάλυση των 11Κ που θέλει να επιτύχει ανέρχεται σε... 11000x6000 pixel.

Στελέχη της κορεάτικης εταιρείας υποοστηρίζουν πως οι οθόνες τόσο υψηλής πυκνότητας θα είναι σε θέση να προβάλλουν περιεχόμενο με τόση λεπτομέρεια και "βάθος", ώστε να θυμίζουν τα αποτελέσματα στερεοσκοπικής εικόνας (αλλά χωρίς την ανάγκη ειδικών γυαλιών βέβαια). Γνώμη μας; Η εικόνα 3D έχει - και δικαίως - αποτύχει ανεπιστρεπτί, σε φορητή συσκευή δεν υπάρχει κανένας απολύτως πρακτικός λόγος να την έχουμε ούτως ή άλλως, οπότε ο απίθανος αριθμός από pixel είναι πρακτικά άχρηστος.

Τα έχουμε ξαναπεί: περισσότερο θα μας ενδιέφερε να δούμε από τις μεγάλες κατασκευάστριες, όπως η Samsung, νέους κι ενδιαφέροντες τρόπους για να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες, ήδη υψηλές αναλύσεις στις οθόνες φορητών συσκευών, παρά ακόμη πιο πολλά pixel "στριμωγμένα" στις ίδιες διαγωνίους (τις πιο πρακτικές έσως 5.5 ίντσες δηλαδή). Ακόμη περισσότερα pixel συνεπάγονται την ανάγκη ακόμη ισχυρότερου υποσυστήματος και ακόμη μεγαλύτερης μπαταρίας (για να επιτευχθεί αποδεκτή αυτονομία), με ακόμη μεγαλύτερη την πιθανότητα ανεπιθύμητα υψηλών θερμοκρασιών στη λειτουργία της συσκευής. Μα... 11Κ; Ούτε οι προβολείς για home cinema και οθόνες 150 ιντσών δεν θα προσφέρουν τέτοιες αναλύσεις το 2018. Στα smartphones των 5.5 ιντσών, όμως... άλλο πράγμα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ