MWC 2015: εντυπώσεις από το Sony Xperia Z4 Tablet

Πρόταση για επαγγελματίες ή χρήστες με υψηλές απαιτήσεις και... φαίνεται!

Δεν είναι ακριβώς... κρυφό το γεγονός ότι, μετά από ξεκίνημα με προβλήματα στην κατηγορία των tablets με Android - σε εκείνη τη φάση είχαν ακόμη όλοι οι κατασκευαστές βέβαια προβλήματα και ως εκ τούτου αδυναμία να "προβάλλουν αντίλογο" στα iPad της Apple - η Sony επεδίωξε σοβαρά να ξεχωρίσει με τα δικά της Xperia Tablet. Το Z2 Tablet ήταν πολύ μεγάλο βήμα μπροστά σε σχέση με το αρχικό, το Z3 Tablet κυκλοφόρησε σε μικρότερη, compact μορφή (όντας επίσης πάρα πολύ καλό), οπότε η φυσική συνέχεια της σειράς θα ήταν ούτως ή άλλως ένα Z4. Με τις συνθήκες της αγοράς, ωστόσο, αλλιώτικες πια, αυτή τη φορά η Sony στοχεύει με το νέο της tablet αποκλειστικά και μόνο "ψηλά": στους επαγγελματίες και στους χρήστες με υψηλές απαιτήσεις γενικότερα. Έχει η ιαπωνική εταιρεία, τουλάχιστον βάσει της εντύπωσης που αποκομίσαμε χρησιμοποιώντας το Xperia Z4 στο Mobile World Congress, αρκετές πιθανότητες να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού στο οποίο απευθύνεται;

Αν έκρινε οποιοσδήποτε μόνο από την αίσθηση που αποπνέει το Z4 Tablet όταν το κρατά, η Sony την είχε πρακτικά εξασφαλισμένη την εμπορική επιτυχία για τη δική της πρόταση. Ελαφρύ αλλά όχι "παιχνιδάκι", στιβαρό, από ποιοτικό πλαστικό που δείχνει ανθεκτικότατο και - ίσως το κυριότερο - απίθανα, εξωπραγματικά λεπτό, το Z4 θα εντυπωσίαζε ακόμη κι αν δεν ήταν αδιάβροχο και ανθεκτικό στη σκόνη. Που είναι. Αν συνυπολογίσει κανείς πως εσωκλείει και μπαταρία των 6000 mAh, δεν έχει άλλη επιλογή από την απόδοση στους μηχανικούς της Sony των σχετικών... ευσήμων για το πώς κατόρθωσαν να διαμορφώσουν το Z4 με αυτά τα γνωρίσματα, ενσωματώνοντας και τον ταχύτερο επεξεργαστή της Qualcomm αυτή τη στιγμή. Δεν συναντά συχνά κανείς όλα μαζί τα θετικά των σύγχρονων φορητών συσκευών, σε μία: η υιοθέτηση των πιο πολλών συνήθως συνεπάγεται συμβιβασμούς σε κάποιους τομείς. Στο Z4 Tablet δεν διακρίναμε κανέναν τέτοιο "συμβιβασμένο" τομέα. Και είναι κάτι σημαντικό.

Πολύ σημαντική βέβαια είναι και η οθόνη ενός tablet, ειδικά μάλιστα αν τυγχάνει 10 ιντσών κι επαγγελματικών βλέψεων. Και εδώ το Z4 δεν απογοητεύει. Η υψηλή ανάλυση, οι ευρείες γωνίες θέασης και τα ζωηρά αλλά όχι αντιρεαλιστικά χρώματα συνεργάζονται για να προσφέρουν το είδος της απεικόνισης που αγαπάμε περισσότερο: αυτής που σε παρακινεί να... σταματήσεις γρήγορα να τής δίνεις σημασία και να συγκεντρωθείς σε αυτό που θέλεις να κάνεις με το tablet σου, είτε αυτό είναι δουλειά, είτε διασκέδαση. Στη χρήση το νέο Xperia Tablet δείχνει επαρκώς "σβέλτο" και για τα δύο, χωρίς το πρόσθετο γραφικό περιβάλλον της Sony να επιβαρύνει σε τίποτε το Android 5.0 και με τις πρόσθετες εφαρμογές της ιαπωνικής εταιρείας να προσφέρονται στην καλύτερη μορφή που τις έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα. Η μόνη "παραφωνία" που παρατηρήσαμε στο Z4 αφορούσε στις δαχτυλιές, που φαίνονταν να συγκεντρώνονται στην επιφάνεια της οθόνης του περισσότερο απ' ότι θυμόμαστε σε άλλες συσκευές της Sony. Οι μηχανικοί της, πάντως, μάς διαβεβαίωσαν πως η ειδική επίστρωση που θα φέρει το τελικό προϊόν (δεν ήταν παρούσα στις demo συσκευές της Βαρκελώνης) θα περιορίζει τις δαχτυλιές σε πολύ μεγάλο βαθμό. Θα το διαπιστώσουμε πρακτικά.

Αυτό που δεν περιμέναμε ότι θα διαπιστώναμε πρακτικά, είναι το πώς... στα σοβαρά - όχι για πλάκα και όχι σε... φανταστικούς όρους marketing - το Xperia Z4 Tablet μπορεί να αντικαταστήσει ένα laptop που άλλοτε θα έφερε την θρυλική επωνυμία Vaio της Sony. Το σχετικό ασύρματο πληκτρολόγιο που έχει σχεδιάσει η ιαπωνική εταιρεία ταιριάζει απόλυτα με το tablet της, χαρακτηρίζεται από πολύ καλή αίσθηση κατά τη χρήση και φέρει ακόμη και touchpad (!), έστω κι αν δεν μπορούμε να φανταστούμε πολλά apps του Android που θα το αξιοποιούσαν εποικοδομητικά. Ίσως το κάνει το Microsoft Office για Android, λογισμικό που η Sony θα προσπαθήσει να συμπεριλάβει στην τιμή του Z4 Tablet για λόγους προφανείς. Εντυπωσιακό, πάντως, είναι το γεγονός ότι το νέο Xperia tablet μαζί με το πληκτρολόγιό του, το καθένα με τη δική του μπαταρία μεγάλης χωρητικότητας, συνεχίζουν να ζυγίζουν... λιγότερο από 800 γραμμάρια - κοινώς λιγότερο από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ultrabooks, που παραμένουν στο 1 κιλό ή και κάτι παραπάνω σε βάρος.

Το Xperia Z4 Tablet θα κυκλοφορήσει στη χώρα μας στις αρχές Ιουνίου και, παρ' ότι είναι σαφώς νωρίς για να εκφράσει οποιοσδήποτε συμπεράσματα γι' αυτό με οποιαδήποτε ασφάλεια, για την ώρα δείχνει να είναι όχι μόνο το καλύτερο προϊόν που έχει παρουσιάσει στην κατηγορία των tablets η Sony, αλλά ένα από τα καλύτερα της χρονιάς για την επαγγελματική ή άκρως απαιτητική χρήση για την οποία σχεδιάστηκε. Πλήρη εικόνα γι' αυτό, προφανώς, θα έχουμε όταν μάς δοθεί η ευκαιρία εκτεταμένης δοκιμής του κάποια στιγμή μέσα στο Μάιο, οπότε... υπομονή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ