MWC 2015: σε νέα τροχιά η Samsung με το Galaxy S6

Οι Κορεάτες βελτιώνουν το design, την ποιότητα κατασκευής και το software του top smartphone τους... επιτέλους

Καμία εταιρεία δεν είχε να αποδείξει περισσότερα πράγματα στο φετινό Mobile World Congress από εκείνη που έχει μεν πρωταγωνιστικό εμπορικό ρόλο στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας, αλλά έχει απογοητεύσει πάρα πολύ με τις επιλογές και την πρόσφατη πορεία της: τη Samsung. Οι Κορεάτες διένυσαν ένα μέτριο 2014 από πλευράς προϊοντικής, σημείωσαν σημαντικές ζημίες στην κατηγορία των smartphones και η νέα χρονιά τους βρίσκει σε πολύ δύσκολη θέση, "πιεσμένους" από την Apple στο ανώτερο/ανώτατο τμήμα της αγοράς και από τους Κινέζους κατασκευαστές στο εισαγωγικό, κατώτερο και μέσο τμήμα. Η Samsung χρειαζόταν ένα... reset και reboot στην φετινή έκθεση της Βαρκελώνης. Τα καλά νέα: με τις δύο της καινούργιες "ναυαρχίδες", τα Galaxy S6 και Galaxy S6 Edge, θα έχει την ευκαιρία να κάνει ακριβώς αυτό τους επόμενους μήνες.

Στο πλαίσιο του MWC 2015 η Samsung επέδειξε τα δύο κορυφαία smartphones σε μία συνέντευξη Τύπου ευχάριστα διαφορετική: σύντομη, περιεκτική και εστιασμένη στα προϊόντα αυτά καθ' αυτά (έστω και με... ψύγματα συμπλεγματικά που δεν χρειάζονταν). Οι διαρροές στοιχείων των προηγούμενων ημερών μάς είχαν δώσει σαφή ιδέα του τί να περιμένουμε, αλλά ευτυχώς όχι κάθε λεπτομέρεια (σε αντίθεση με το HTC One M9). Το Galaxy S6 είναι ο τυπικός διάδοχος του περυσινού, κατά γενική ομολογία αποτυχημένου, S5 και χαρακτηρίζεται από όσα ζητούσαμε ώστε να σηματοδοτεί αληθινό "βήμα μπροστά" για τη σειρά της Samsung: κατασκευή από κράμα μετάλλου και γυαλί, ανανεωμένο και καλαίσθητο σχεδιασμό, οθόνη 5.1 ιντσών και υψηλότερης ανάλυσης (2560x1440 pixel) και ανασχεδιασμένο γραφικό περιβάλλον (TouchWiz), ευθυγραμμισμένο με την εικαστική προσέγγιση του Android 5.0. Το Galaxy S6 φέρει επίσης βελτιωμένη κύρια και δευτερεύουσα κάμερα (στα 16 Megapixel και 5 Megapixel αντίστοιχα), με υποβοηθητικά συστήματα και λειτουργίες τόσο σε επίπεδο hardware όσο και software.

Το Galaxy S6 φέρνει στο προσκήνιο και έναν αριθμό από αλλαγές και νέα στοιχεία στην διάσημη σειρά smartphones της Samsung. Είναι το πρώτο τέτοιο με μπαταρία που δεν αποσπάται πλέον, αλλά επαναφορτίζεται ασύρματα και μάλιστα πάρα πολύ γρήγορα. Είναι επίσης το πρώτο μοντέλο των Κορεατών που θα κυκλοφορήσει σε όλο τον κόσμο (και όχι μόνο στην δική τους αγορά) με επεξεργαστή που δεν είναι σχεδιασμού Qualcomm, αλλά Samsung: πρόκειται για τον Exynos 7420, λιθογραφικής μεθόδου στα 14nm, ο οποίος με τους τέσσερις+τέσσερις πυρήνες του υπόσχεται όχι μόνο υψηλές επιδόσεις, αλλά και βελτιωμένη διαχείριση ενέργειας και άρα αυξημένη αυτονομία της συσκευής.

Ο νέος επεξεργαστής υποστηρίζεται από 3 GB μνήμης λειτουργίας και ικανότατο υποσύστημα επιτάχυνσης γραφικών σε δύο και τρεις διαστάσεις. Παρόντες είναι... όλοι οι αισθητήρες που θα μπορούσε να ζητήσει ποτέ κανείς, αλλά και βελτιωμένος μηχανισμός ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Από πλευράς ασύρματης δικτύωσης και extras εννοείται πως το νέο Galaxy εμφανίζεται υπερπλήρες, υποστηρίζοντας τόσο ταχύτητες πρόσβασης 4G+ σε συμβατά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, όσο και Wi-Fi B/G/N/AC, Bluetooth 4.1 και NFC για αξιοποίηση σχετικών σημείων Δικτυακής πρόσβασης και για επικοινωνία με άλλες συσκευές αντίστοιχα.

Το Samsung Galaxy S6 θα κυκλοφορήσει και στην ελληνική αγορά μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου στην τιμή των €699 για την έκδοση με αποθηκευτικό χώρο των 32 GB, των €799 για την έκδοση των 64 GB και των €899 για την έκδοση των 128 GB. Εμφανίζεται, έτσι, φθηνότερο μεν των αντίστοιχων εκδόσεων π.χ. του Apple iPhone 6, αλλά φυσικά υπολογίσιμου κόστους σε "απόλυτα νούμερα". Από την άλλη πλευρά, τα υλικά και η ποιότητα κατασκευής του, ο βελτιωμένος σχεδιασμός του και τα κορυφαία του τεχνικά χαρακτηριστικά, συνδυασμένα φαίνονται να δίνουν στη Samsung το δικαίωμα αυτή τη φορά να ζητά υψηλό αντίτιμο για το νέο Galaxy, σε αντίθεση με το παρελθόν. Περισσότερα γι' αυτό, στις πρακτικές μας εντυπώσεις!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ