Pico the Penguin: παιδικό, προσεγμένο

Όμορφη και διασκεδαστική η πρώτη παραγωγή της Petita Demas για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Τα εκπαιδευτικά games για παιδιά σε tablets και smartphones - ειδικά στην περίπτωση του App Store της Apple, αλλά και του Google Play σε μικρότερο βαθμό- είναι ουκ ολίγα, πολύ λιγότερα ωστόσο είναι αυτά που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Με τις συγκεκριμένες παραγωγές να μην μπορούν να αξιοποιήσουν κείμενο - αναφερόμαστε σε επίδοξους χρήστες ηλικίας 2 έως 5 ετών - είναι... ενδιαφέρουσα πρόκληση για κάθε δημιουργό να προσπαθήσει να κεντρίσει το ενδιαφέρον τους, και να το κρατήσει, μόνο με την εικόνα και τον ήχο. Μία νέα ελληνική εταιρεία που εστιάζει τις δραστηριότητές της αποκλειστικά σε εκπαιδευτικά games για παιδιά, η Petita Demas, προωθεί αυτόν τον καιρό στο App Store της Apple την πρώτη της τέτοια παραγωγή ειδικά σχεδιασμένη για προσχολικής ηλικίας κοινό: το Pico the Penguin. Παίξαμε με αυτήν και καταθέτουμε τις εντυπώσεις μας.

Το Pico the Penguin είναι στη σύλληψη και το χειρισμό του απλό, όπως περιμένει δηλαδή κανείς από ένα app διαμορφωμένο στα μέτρα και τα σταθμά των χρηστών τόσο μικρής ηλικίας. Τα παιδιά θα πρέπει να "προστατεύσουν" έναν πιγκουίνο - που αποφάσισε μεν να εξερευνήσει τον κόσμο αλλά δεν... υπολόγισε την απουσία κρύου στον υπόλοιπο πλανήτη - παρακινώντας μία σειρά από άλλα ζωάκια να τον "δροσίσουν" αναλόγως με τις ιδιαιτερότητες του καθενός. Το παιδί επισκέπτεται, έτσι, με τη σειρά που προτιμά διάφορες τοποθεσίες στην υδρόγειο και καλείται ν' ανακαλύψει τους τρόπους με τους οποίους άλλα ζώα - αντιπροσωπευτικά των τοποθεσιών αυτών - θα... γλιτώσουν τον πιγκουίνο από τη θερμοπληξία!

Αυτά που καθιστούν το Pico the Penguin ξεχωριστό και αξιόλογο είναι δύο κυρίως πράγματα. Το ένα είναι οι έξυπνοι τρόποι με τους οποίους αναθέτει στο παιδί να αλληλεπιδράσει με τον πιγκουίνο και τα άλλα ζωάκια: αυτοί ποικίλλουν, είναι διασκεδαστικοί και ταιριαστοί στους... συνειρμούς που χρήστες τόσο μικρής ηλικίας κάνουν για τα καγκουρώ, τους ελέφαντες, τις καμήλες κλπ. Ο τίτλος ενθαρρύνει το παιδί να ψάξει μόνο του να βρει τί πρέπει να κάνει και δεν το βοηθά παρά μόνο αν δεν εντοπίσει κανενός είδους αλληλεπίδραση - με αυτόν τον τρόπο εμπεριέχει και τον παράγοντα της... "χαράς της εξερεύνησης" στην εξίσωσή του. Το άλλο είναι ο τεχνικός του τομέας, τόσο των γραφικών όσο και του ήχου, ο οποίος είναι ποιοτικός, προσεγμένος σε κάθε του λεπτομέρεια, αυθεντικός στο εικαστικό του στυλ και χαριτωμένος μεν, αλλά όχι υπεραπλουστευμένα παιδιάστικος.

Το μόνο "θέμα" που διακρίναμε στο Pico the Penguin είναι αυτό της αντοχής του στο χρόνο - ειδικά μάλιστα στα μάτια του προσχολικού του κοινού. Από τη στιγμή που το παιδί θα εξοικειωθεί με τους βασικούς μηχανισμούς της παραγωγής και επιτύχει να "δροσίσει" τον πιγκουίνο με όλα τα ζωάκια που αυτή περιλαμβάνει, το ενδιαφέρον του εκ των πραγμάτων θα φθίνει και λίγες είναι οι φορές που θα ξανασχοληθεί με αυτήν. Από την άλλη πλευρά, με κόστος μόλις €1.79 - το app είναι universal, αγοράζεται δηλαδή μία φορά και λειτουργεί τόσο σε iPhone, όσο και σε iPad - δεν ζητά πολλά προκειμένου να ψυχαγωγήσει για μερικές ώρες οποιοδήποτε παιδί προσχολικής ηλικίας. Αναμένουμε αναβαθμίσεις ή/και νέα έκδοση!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ