Ναι, η Apple εξαγoράζει (κι επίσημα) την Beats

Όχι ακριβώς... ολοφάνερες οι βλέψεις της πρώτης για την ώρα, αναμένουμε με περιέργεια τη συνέχεια

Ήταν πιθανώς η... λιγότερο απρόσμενη ανακοίνωση εξαγοράς των τελευταίων ετών, καθώς είχε διαρρεύσει από τη μία πλευρά της συμφωνίας εδώ και πολλές μέρες. Σε κάθε περίπτωση, η Apple επιβεβαίωσε πριν από λίγο την εξαγορά της Beats, της διάσημης αμερικανικής εταιρείας κατασκευής προϊόντων ήχου που πρόσφατα εισήλθε και στον χώρο της διανομής μουσικού περιεχομένου. Πρόκειται για την ακριβότερη εξαγορά που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η Apple - ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων - αλλά όχι για την πρώτη φορά που η Beats συνεργάζεται με κατασκευαστή (και) κινητών τηλεφώνων. Η HTC είχε εξαγοράσει το 50% της Beats πριν από τρία χρόνια, με την ελπίδα πως το brand της δεύτερης θα προσέδιδε στα smartphones της πρώτης τον "μουσικό χαρακτήρα" που θα βοηθούσε τις τότε συσκευές της να ξεχωρίσουν. Η συνεργασία - για μία σειρά από λόγους - αποδείχθηκε άκαρπη, γι' αυτό και η HTC "πούλησε πίσω" στους μετόχους της Beats το ποσοστό της 18 μήνες μετά.

Τα στελέχη της Beats θεωρούν πως η Apple είναι πολύ καλύτερη περίπτωση συνεργάτη για την εταιρεία τους - όχι μόνο, ισχυρίζονται, λόγω μεγαλύτερης οικονομικής επιφάνειας, αλλά και επειδή ο τρόπος σκέψης τους είναι παρόμοιος. Η Apple, από την άλλη πλευρά, κατά τα φαινόμενα εξαγοράζει την Beats λόγω της εμπορικής επιτυχίας που έχουν σημειώσει τα περίφημα ακουστικά της, αλλά και με την προσδοκία ότι η μουσική συνδρομητική υπηρεσία της δεύτερης μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα ώστε η πρώτη να μην χρειαστεί να αναπτύξει από το μηδέν δική της. Η Apple είχε ήδη συνεργασία με την Beats για την σειρά των ακουστικών της (είναι τα μόνα που πωλούνται μέσα στα Apple Stores) και η επιτυχία υπηρεσιών όπως το Spotify την έχει αναγκάσει να εξερευνήσει νέες προσεγγίσεις στην πώληση μουσικής, διαφορετικές από το iTunes.

Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, η εξαγορά της Beats από την Apple δεν δείχνει να έχει μεγάλο επιχειρηματικό νόημα - τουλάχιστον για μας που δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια τα μελλοντικά της σχέδια. Καταλαβαίνουμε πως η Beats έχει καταφέρει να ανάγει τα ακουστικά της σε... fashion statement (κι ας είναι πανάκριβα για την μέτρια ποιότητα ήχου που προσφέρουν), όμως η Apple είχε ούτως ή άλλως το δικό της ισχυρό brand για να προωθήσει τα δικά της μουσικά αξεσουάρ αν το ήθελε, συνεργαζόμενη με και όχι κατέχοντας την Beats. Η συνδρομητική υπηρεσία Beats Music, άλλωστε, βάσει των όρων της συμφωνίας θα συνεχίσει να υφίσταται και να λειτουργεί ανεξάρτητα... και κατά βάση ανταγωνιστικά με την υπηρεσία iTunes Radio της ίδιας της Apple, τουλάχιστον για το προσεχές μέλλον. Σε έμπειρα στελέχη όπως ο Tim Cook και ο Eddy Cue (ο διευθυντής υπηρεσιών της Apple) αξίζει να έχει κανείς εμπιστοσύνη, ωστόσο, γι' αυτό και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι τεχνολογίας για την ώρα τηρούν στάση αναμονής - και σίγουρα περιέργειας - όσον αφορά στο πώς η Beats θα ενσωματωθεί στα σχέδια της Apple.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, ίσως η εξαγορά να σχετίζεται περισσότερο με τις... εντυπώσεις και το "cool factor" που η Beats έχει καλώς ή κακώς κατορθώσει να καλλιεργήσει γύρω από τα προϊόντα της, παρά με ουσιαστικότερα πράγματα. Η Apple διανύει μία καμπή της πορείας της κατά την οποία "πετροβολείται" από ουκ ολίγους για "απώλεια" αυτού ακριβώς του "cool factor" που κάποτε όντως χαρακτήριζε τα δικά της προϊόντα. Καλή η... αποκλειστικά εξελικτική στρατηγική των iPhone και των iPad τα τελευταία χρόνια, καλή και η "βελτίωση στα σημεία" των MacBook Air και Pro με τον ίδιο τρόπο, όμως η Apple έχει πολύ καιρό να ξαφνιάσει ευχάριστα το καταναλωτικό κοινό με ο,τιδήποτε. Ίσως πιστεύει πως οι υπάλληλοι της Beats με την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους - και τους δικούς της απεριόριστους πόρους - θα φέρουν στο προσκήνιο κάτι το συναρπαστικό, ικανό να "ταράξει τα νερά" στην αγορά των προσωπικών μουσικών αξεσουάρ και της μουσικής γενικότερα. Θα αποδειχθεί η Beats σε βάθος χρόνου ενδιαφέρουσα επιλογή εξαγοράς για την Apple; Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ