iPhone 5S/5C στην Ελλάδα στις 25/10

Σε τιμές παραδοσιακά υψηλές έως υψηλότατες και για τα δύο - αλοίμονο!

Βάσει... παράδοσης η αλήθεια είναι πως περιμέναμε η σχετική ημερομηνία πιο κοντά στα Χριστούγεννα, όμως "οι φήμες της αγοράς" αποδείχθηκαν αληθινές: τα δύο καινούργια iPhone της Apple, το εξελικτικό 5S και το πλαστικού περιβλήματος 5C θα διατεθούν στην Ελλάδα με το δεύτερο "κύμα" 30 και πλέον άλλων χωρών, την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου. Όπως πάντοτε, το αρχικό στοκ προβλέπεται αριθμητικά μικρό και, όπως πάντοτε, οι πάροχοι που θα το διαθέσουν στην αγορά θα προσπαθήσουν να πουλήσουν τα πρώτα νέα iPhone με καινούργια συμβόλαια σύνδεσης ή ανανεώσεις συμβολαίων και όχι "μόνα τους". Όσο κι αν μας θλίβει το γεγονός ότι... συνηθίσαμε πια την κατάσταση με το στοκ, αλλά και τις σχετικές πρακτικές των παρόχων, η κυκλοφορία των 5S/5C στην Ελλάδα του 2013 δεν περιμένουμε να είναι διαφορετική από την αντίστοιχη των περασμένων ετών, οπότε... ο καθένας κάνει τις επιλογές του στο πρώτο αυτό "έκκρυθμο" διάστημα.

Αυτή τη φορά, πάντως, ενδέχεται να μην αποδειχθεί τόσο δύσκολο όσο παλαιότερα να βρει κανείς νέο iPhone - αν μη τί άλλο επειδή οι τιμές πώλησης των δύο καινούργιων μοντέλων θα είναι και πάλι υψηλές τόσο σε "απόλυτα νούμερα", όσο και σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό που προσφέρουν φέτος τα superphones με Android. Το iPhone 5S (σύμφωνα με στοιχεία που είχε δημοσιεύσει πρώτο το Techblog.gr) θα πωλείται προς €739 για αποθηκευτικό χώρο των 16 GB, προς €859 των 32 GB και €979 των 64 GB. Αν σκεφτεί κανείς πως πρόσφατα το κόστος κατασκευής του iPhone 5S αποκαλύφθηκε πως ανέρχεται σε όχι περισσότερα από $200 (!), εύκολα αντιλαμβάνεται πως και με αδικαιολόγητα υψηλό περιθώριο κέρδους πωλείται κάθε μοντέλο από την Apple, και "διογκωμένο" στην τιμή φτάνει στη χώρα μας (ο ΦΠΑ δεν μπορεί να δικαιολογεί τα πάντα για πάντα). Μόνο ως αληθινή... κλοπή, δε, με όλη τη σημασία της λέξεως, μπορεί να χαρακτηριστεί το πόσο "χρεώνει" η Apple τη μετάβαση από τα 16 GB αποθηκευτικού χώρου στα 32 και 64, αναλογικά με το πόσο αυτό κοστίζει κατασκευαστικά.

Όσο για το iPhone 5C, το οποίο συνεχίζουμε να θεωρούμε... ανέκδοτο με τον τρόπο που η Apple επέλεξε να το συνθέσει και προωθήσει, στην Ελλάδα θα κοστίζει €629 και €739 στις χωρητικότητες των 16 GB και 32 GB αντίστοιχα, προκειμένου ν' αποκτηθεί. Υπενθυμίζουμε πως το 5C, ανεξαρτήτως των προσδοκιών της αγοράς και του πλαστικού περιβλήματος, στην ουσία δεν είναι τίποτε άλλο από το περυσινό iPhone 5 σε... νέα συσκευασία: με άλλα λόγια τεχνολογία ηλικίας 18 μηνών το λιγότερο, αλλά σε τιμή όχι ιδιαίτερα χαμηλότερη από την περυσινή του iPhone 5 και σίγουρα όχι αρκετά χαμηλή σε σχέση με αυτήν του iPhone 5S, το οποίο είναι ευδιάκριτα καλύτερο σε πολλούς τομείς.

Όπως πάντα, το σχετικά μικρό στοκ που θα βρει το δρόμο του στην Ελλάδα αρχικά, αλλά και σημαντικό ποσοστό του στοκ που τακτικά θ' ανανεώνεται μέχρι την εορταστική περίοδο και στη διάρκειά της, αναμένεται να "κινηθεί" εμπορικά χωρίς προβλήματα: όπως και στο εξωτερικό, έτσι και στη χώρα μας υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων φανατικών με τα προϊόντα της Apple, ο οποίος τα "τιμά" όποιες κι αν είναι οι παράμετροι της απόκτησής τους. Δεν μπορούμε να μην αισθανόμαστε, ωστόσο, ότι είναι η πλέον αδιάφορη κυκλοφορία νέου iPhone μέχρι σήμερα αυτή των 5S/5C - όχι μόνο λόγω των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα, όχι μόνο του ισχυρού πια ανταγωνισμού από smartphones όπως το HTC One και το Samsung Galaxy S4, αλλά και γενικότερα. Όσοι πιστοί, όπως πάντοτε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ