Το δημοσιογραφικό κλισέ περί... "χρονικού ενός προαναγγελθέντος θανάτου" θα μπορούσε να είναι πιθανώς ταιριαστό στην περίπτωση, θα ήταν όμως ανακριβές. Αφενός επειδή δεν υπάρχει κανένας... "θάνατος" (ούτε μεταφορικός) στην όλη εξίσωση, αφετέρου επειδή αυτήν την περίφημη εξαγορά της Nokia από τη Microsoft "την βλέπαμε να έρχεται" εδώ και πάρα, πάρα πολύ καιρό. Ο απερχόμενος διευθύνοντας σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού, ωστόσο, ο Steve Balmer, τη γνωστοποίησε και επίσημα πριν από λίγες ώρες, θέτοντας έτσι όντως σε νέα τροχιά τόσο τη Nokia όσο και τη δική του εταιρεία. Εκτός μεγάλου απροόπτου, πρόκειται για την "εξαγορά της χρονιάς" - και μία επιχειρηματική επιλογή με πολλαπλές προεκτάσεις, σε πολλαπλές αγορές.
Εδώ παραθέτουμε μόνο τα γεγονότα - τη γνώμη μας για το νόημα της εξαγοράς αυτής την παραθέτουμε σε ξεχωριστό άρθρο, ενώ τις προοπτικές των δύο εταιρειών σε ένα δεύτερο. Τα γεγονότα είναι αυτά: η Microsoft καταβάλλει 7.2 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει τόσο το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης συσκευών και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας της Nokia, όσο και τα δικαιώματα χρήσης στην ευρεία γκάμα από ευρεσιτεχνίες που έχει "χτίσει" με τα χρόνια η φινλανδική εταιρεία. Η εξαγορά γίνεται στο συντριπτικό της ποσοστό με μετρητά, κάτι που σαφέστατα θα ληφθεί "στα υπόψιν" από το διοικητικό συμβούλιο της Nokia, το οποίο θα πρέπει και τυπικά να την εγκρίνει. Η σχετική σύσκεψη του συμβουλίου και των μετόχων θα γίνει στα τέλη Νοεμβρίου και όλες οι σχετικές διαδικασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014.
Ως άμεση συνέπεια της εξαγοράς, όχι λιγότεροι από 32.000 υπάλληλοι "περνούν" πλέον στο μισθολόγιο της Microsoft από το αντίστοιχο της Nokia, συμπεριλαμβανομένων και σχεδόν 5.000 που βρίσκονται στη Φινλανδία. Ο Steven Elop, διευθύνοντας σύμβουλος της Nokia, επιστρέφει πλέον στη Microsoft (ήταν στέλεχός της για χρόνια) ως επικεφαλής του νέου τμήματος συσκευών της εταιρείας - κάτι που θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ως κίνηση στο εγγύς μέλλον, καθώς μετά την πρόσφατη αναδιοργάνωση της Microsoft υποτίθεται πως η Judie Larson Green θα αναλάμβανε το τμήμα αυτό, όπου υπάγονται ως προϊόντα και τα Xbox και Surface. Ως προσωρινός διευθύνοντας σύμβουλος, με την έννοια αυτού που θα επιβλέψει τη Nokia στη μεταβατική περίοδο ολοκλήρωσης της εξαγοράς και της διαμόρφωσης νέου πλαισίου λειτουργίας για το τμήμα της Nokia που "μένει πίσω", έχει οριστεί ο Risto Siilasmaa, πρώην πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Τί σημαίνει πρακτικά η κίνηση αυτή για την αγορά των smartphones και τί για τις δύο εταιρείες ξεχωριστά; Οι απαντήσεις βρίσκονται στα σχετικά άρθρα μας, εδώ και εδώ!