Πώς ήταν ο Παρθενώνας στο πέρασμα των αιώνων

Από τον Πλούταρχο και τον Βιτρούβιο έως τον Εβλιά Τσελεμπή και τους σύγχρονους ταξιδιώτες, στους 25 αιώνες που ορθώνεται στο βράχο της Ακρόπολης, το κτίριο του Παρθενώνα προκαλεί θαυμασμό στους επισκέπτες του. Τι μορφή είχε όμως στο πέρασμα του χρόνου;

Πώς ήταν ο Παρθενώνας στο πέρασμα των αιώνων

Από τον Πλούταρχο και τον Βιτρούβιο έως τον Εβλιά Τσελεμπή και τους σύγχρονους ταξιδιώτες, στους 25 αιώνες που ορθώνεται στο βράχο της Ακρόπολης, το κτίριο του Παρθενώνα προκαλεί θαυμασμό στους επισκέπτες του. Για τους νεότερους μελετητές ωστόσο πολλά σημεία της μορφής αλλά και της ιστορίας του παραμένουν γρίφος. Τι όψη είχε στο πέρασμα του χρόνου δεδομένου ότι κατά καιρούς έχει υποβληθεί σε μικρές ή μεγαλύτερες κτηριακές διαφοροποιήσεις από την αρχική του μορφή, λόγω επισκευών, αλλά και αλλαγών στη χρήση του; Και σε τι συμπεράσματα μπορούμε να οδηγηθούμε σήμερα με δεδομένο ότι οι πληροφορίες που αντλούμε για τη μορφή του από τους αρχαίους συγγραφείς και μεσαιωνικούς περιηγητές είναι συνήθως γενικές και αόριστες μεταφέροντας ελάχιστα στοιχεία για τις μορφολογικές αλλαγές του ίδιου του κτηρίου; Τη Δευτέρα 12/1 (στις 6.30 μ.μ.), η Λένα Λαμπρινού από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης «ξεφυλλίζει» τις κτηριακές πληροφορίες που έχουμε για τον Παρθενώνα μέσω αρχειακών τεκμηρίων (κείμενα και απεικονίσεις), στο πλαίσιο των διαλέξεων που οργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στο Θησείο (Ψαρομηλίγκου 22). Η διάλεξη θα παρουσιάσει πληροφορίες από ιστορικές και αρχειακές πηγές, οι οποίες κατευθύνουν και τροφοδοτούν τις γνώσεις μας για την αρχική μορφή και τις μορφικές αλλαγές του κτηρίου κατά τη μακρόχρονη ιστορία του. Η είσοδος είναι ελεύθερη και μετά τη διάλεξη θα ακολουθήσει η κοπή της πίτας του συλλόγου.

Περισσότερες πληροφορίες

Κτηριακές πληροφορίες για τον Παρθενώνα μέσω αρχειακών τεκμηρίων - κείμενα και απεικονίσεις

  • Εκδηλώσεις

Η Λ. Λαμπρινού από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης παρουσιάζει πληροφορίες από ιστορικές και αρχειακές πηγές, οι οποίες κατευθύνουν και τροφοδοτούν τις γνώσεις μας για την αρχική μορφή και τις μορφικές αλλαγές του Παρθενώνα κατά τη μακρόχρονη ιστορία του

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

9 ιδέες για βόλτα αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα (24-30/4)

Αυτή την εβδομάδα η Αθήνα μεταμορφώνεται σε μια ζωντανή σκηνή πολιτισμού, φιλοξενώντας ένα πολυσυλλεκτικό μωσαϊκό από συναυλίες, εκθέσεις, θεατρικές διαδρομές και εικαστικά δρώμενα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2025

M.J. Riedel: Πότε έρχεται στην Αθήνα ο Michael Jordan των ποτηριών

O άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με το κρασί και τα δημοφιλέστερα ποτήρια του πλανήτη καταφθάνει στο Ζάππειο.

Και αυτό το καλοκαίρι, στις παιδικές εξοχές του Αγίου Ανδρέα

Δείτε πότε ανοίγουν οι εγγραφές για τις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων όπου παιδιά, ΑμεΑ και άτομα τρίτης ηλικίας μπορούν να περάσουν αξέχαστες διακοπές.

Κι εσύ πρέπει να μάθεις για τη βιοποικιλότητα -και αυτή η ημερίδα είναι η ευκαιρία σου

Η iSea, σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή και το iNaturalistGR, διοργανώνουν την ημερίδα "Η γνώση της βιοποικιλότητας της: η αξία και η αύξηση της με εργαλεία επιστήμης των πολιτών".

Πρωτομαγιά στο ΚΠΙΣΝ με μουσική, χορό και ανοιξιάτικες δραστηριότητες για όλους

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προσκαλεί το κοινό σε μια μεγάλη ανοιξιάτικη γιορτή, με ελεύθερη είσοδο, μουσικές συναυλίες και δράσεις για όλη την οικογένεια.

Νοσταλγώντας στο ίντερνετ: O Bad Bunny, οι Big Time Rush και τα ταξίδια με το Google Maps

Εσύ ήξερες ότι το Street View έχει γίνει πλέον και χρονομηχανή;

"Να βγαίνεις για φαγητό με φίλους, κάνει καλό" λέει η επιστήμη

To World Happiness Report καταλήγει σε τι ποσοστό βελτιώνεται η ψυχική σου υγεία όταν τρως με παρέα.