«Ρόδακας»: Μαγειρείο νέας κοπής στο Μετς

Το καινούργιο σενάριο του έμπειρου Νίκου Κουτουζή γράφεται εδώ και λίγο καιρό στην ανερχόμενη γειτονιά του Μετς κι έχει πειστική αύρα και γεύσεις από τα παλιά.

«Ρόδακας»: Μαγειρείο νέας κοπής στο Μετς

Oταν ο Νίκος Κουτουζής αποφάσισε να αφήσει το τιμόνι του «Κεντρικόν» που κρατούσε επί χρόνια στο Σύνταγμα, βρέθηκε σε αναζήτηση νέας στέγης για το επόμενο επαγγελματικό του βήμα. Και τη βρήκε πολύ σύντομα σε ένα γοητευτικό παλαιό οίκημα στο Μετς, κρυμμένο πάνω από τη Βουλιαγμένης, που στεγάζει εδώ και μερικούς μήνες τον πολύ ατμοσφαιρικό «Ρόδακα». Ως μαγειρείο και δη ως «μαγειράδικο» μου το περιγράφει ο ίδιος το βράδυ που το επισκέπτομαι, θέλοντας να τονίσει από τη μία τη ζεστασιά που απονέει ο χώρος και από την άλλη τη γευστική γραμμή που κινείται και αυτή στη σφαίρα της οικειότητας με αύρα από τα παλιά. Θα έλεγα ότι πετυχαίνει και στα δύο.

Η σάλα του, που σπάει σε τρία διαφορετικά δωμάτια, ξυπνά μνήμες αστικού παρελθόντος και προτάσσει ασφαλώς ως στοιχείο τα αρχαιοελληνικά κυκλικά διακοσμητικά που δίνουν στο μαγαζί το όνομά του. Αυτή την εποχή, βέβαια, τα τραπέζια με τα λευκά υφασμάτινα τραπεζομάντιλα στρώνονται στην ήσυχη και δροσερή αυλή όπως πρέπει, καθένα δηλαδή με το αντισηπτικό και τα συσκευασμένα μαχαιροπίρουνά του.

«Ρόδακας»: Μαγειρείο νέας κοπής στο Μετς - εικόνα 1

Στα του φαγητού, τώρα, ο Νίκος ανθολογεί με τη συμβολή του καλού του φίλου και ταλαντούχου σεφ Γιάννη Στανίτσα μια σειρά από χαρακτηριστικές ελληνικές γεύσεις, γαρνιρισμένες με ισχυρές δόσεις από τη λεγόμενη αστική μας κουζίνα. Αξίζει να κάνετε την αρχή με τις χειροποίητες αλοιφές που έχουν μαστοριά: Δοκιμάζοντας την τυροκαυτερή, αντιλαμβάνεσαι τη βουτυράτη φέτα, ενώ και εκείνη με τη μελιτζάνα έρχεται κρεμώδης και απολαυστική. Οι ντοματοκεφτέδες με το ωραίο τους τηγάνι έχουν αφράτη κρούστα που εξισορροπείται από την πλούσια γέμιση. Στα οπωσδήποτε και το ραγού μελιτζάνας με φάβα, ένα πιάτο σπάνιας απλότητας και φοβερής νοστιμιάς που σε μεταφέρει απευθείας στη Σαντορίνη. Το σερβίρουν και με μοσχαράκι στα κυρίως, ωστόσο καλύτερα να το προτιμήσετε σκέτο γιατί και στα μαγειρευτά οι επιλογές είναι πολλές.

Το σοφρίτο, που εδώ το φτιάνουν με χοιρινό αντί για το μοσχάρι που προστάζει η κερκυραϊκή συνταγή, έχει μελωμένη σάλτσα και πικάντικες νότες από σκόρδο και ξύδι. Οι λαχανοντολμάδες τυλίγονται σε τρυφερά φύλλα, γεμίζονται με νόστιμο χοντροαλεσμένο κιμά που κρατά στο δόντι και κολυμπούν σε πυκνό και ξινούτσικο αβγολέμονο. Η ζουμερή πανσέτα έρχεται αγκαζέ με φίνο πουρέ σελινόριζας, ενώ το κοκκινιστό μοσχαράκι έχει βαθιά νοστιμιά και ροδαλή σάλτσα, ό,τι πρέπει για να νοτίσει ελαφρά τις τραγανοτηγανισμένες πατάτες που το συνοδεύουν. Εκείνο το βράδυ τα γλυκά που φτιάχνουν οι ίδιοι, όπως το προφιτερόλ και το τιραμισού, είχαν τελειώσει οπότε αρκεστήκαμε στο καλό καϊμάκι με γεύση λουκούμι που προμηθεύονται από το κοντινό λουκουμοποιείο του Βομβύλα.

Περισσότερες πληροφορίες

Ρόδακας

Κέλσου 10, Μετς
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Video walkthrough: Η Ναταλία Δραγούμη ξεκινά τις καλοκαιρινές εξόδους από το "Ουζερί του Λάκη"

Το σταθερό στέκι των ψαγμένων ψαροφάγων της Αθήνας μάς περιμένει με ακόμη περισσότερα τραπεζάκια έξω στον κρυμμένο πεζόδρομο πίσω από την πλατεία Βικτωρίας, τα οποία γεμίζουν φρέσκιες, μερακλίδικες και προσιτές λιχουδιές.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
30/05/2024

Πώς ο Executive Chef του "Pizza Sapienza" δημιουργεί υψηλές γαστρονομικές εμπειρίες με μία signature πίτσα;

Ο Executive Chef Daniele Cason έφερε την διακεκριμένη πίτσα του από την Ιαπωνία στην Πελοπόννησο ανανεώνοντας την "street" εμπειρία στο "Mandarin Oriental, Costa Navarino".

Το "Monte Vista" κάνει το "Mont Parnes" καλοφαγικό προορισμό

Το νέο εστιατόριο σε προνομιούχα θέση του καζίνο, σερβίρει θεαματική βίστα της Αττικής για πρώτο πιάτο, και συνεχίζει με πειραγμένα μεσογειακά πιάτα και ανεβασμένη ατμόσφαιρα με μοναδικά live music events.

Humain by Jul’s

Ένα από τα πιο συναρπαστικά νέα εστιατόρια της πόλης μάς έρχεται με ωραία φόρα από την Ίμπιζα.

Το "Mandarin Oriental, Costa Navarino" ετοιμάζει μια σειρά από exclusive events και ξεχωριστούς καλεσμένους

Το resort υποδέχεται βραβευμένους με αστέρια Michelin Chefs, παγκοσμίως αναγνωρισμένους sommeliers και ταλαντούχους mixologists για βραδιές αφιερωμένες στην ελληνική και διεθνή γαστρονομία αλλά και στο fine drinking.

Στο "The Ziller’s Pastry Bar" το γλυκό γίνεται εμπειρία

Με αέρινα επιδόρπια, συννεφένιες σφολιάτες και ίσως την καλύτερη τυρόπιτα της πόλης στις βιτρίνες του, αυτό το αλλιώτικο γλυκοπωλείο σε μια απ’ τις γοητευτικότερες πλατείες του Κέντρου επαναφέρει στην Αθήνα μια από τις χαμένες της συνήθειες: το ραντεβού για γλυκό!